Новини от област Стара Загора и България

Производителите на плодове и зеленчуци отмениха протеста, разбраха се с управляващите

3470 17/03/2022 10:00 Агро Земеделие
Производителите на плодове и зеленчуци отмениха протеста, разбраха се с управляващите
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

След продължили 8 часа преговори в Министерство на земеделието вчера, браншовите организации на производителите на плодове и зеленчуци решиха да отменят протеста, който беше насрочен за 22 март пред сградата на министерството. Това съобщи за Divident.EU председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков. Той подчерта, че представителите на бранша остават в стачна готовност до изчисляване на ставките.

Браншовите организации бяха поканени на преговори от министъра на земеделието Иван Иванов. Срещата се е състояла както в министерството, така и в Народното събрание с депутати от комисията по земеделие.

Тази година бюджетът за сектор плодове и зеленчуци ще бъде увеличен с 52 млн. лева. 20 млн. лева допълнително за сектора е отпуснал министърът на финансите от бюджета, посочи още Джиков. В момента се правят изчисления, тъй като различните култури имат различна себестойност.

Ако сега трябва да се дадат единни ставки на всички, то средно производителите ще получат 160 лева/дка при ставки през миналата година от 60 лева/дка, смята Джиков.

За първи път през последните години производителите на плодове и зеленчуци в страната ще получат средства по de minimis. Земеделският министър и екипът му са поели ангажимент да извършат дерогация в ЕС за увеличаване на помощта de minimis тази година и след актуализацията на бюджета през юли българските производители да получат 24 млн. лева de minimis за закупуване на торове, горива, препарати и за плащане на вода. През последните 2 години по de minimis получаваха пари само животновъдите.

"На практика направихме първата крачка, отстъпихме в името на това да не се забавят плащанията към земеделците, стигнахме до споразумения. Всеки един ден забаване на практика означаваше забавяне на нотификацията в Брюксел и съответно изплащането на парите", посочи Джиков.

Самият Тодор Джиков отглежда в стопанството си 1800 дка картофи и произвежда 2,5 % от картофите в България или 5000 тона годишно. През януари е платил 6800 лева за ток, докато преди декември е плащал по 800 лева.
Според него себестойността за производство на картофи се е увеличила с 310 лева /дка. Това е заради покачване на торовете с 300%, на горивата с 60%, препаратите за растителна защита с 30%.

Според Тодор Джиков в България през последните 14 години са изсипани 14 млрд. лева през Държавен фонд "Земеделие", а в същото време 80% от плодовете и зеленчуците, млякото, месото и млечните произведения са вносни. „Трябва да се смени фундамента в земеделието, да се промени начина на субсидиране, да се подпомагат само тези, които произвеждат качествени храни, трябва да се осигури достъп до пазари“, смятат производителите.

"Днес бившите пазари на българските производители на плодове и зеленчуци са превзети от високо субсидирани и организирани производители от Западна Европа, Турция, Македония, даже и Албания. Държавата трябва да помогне за връщането на тези пазари", казва Тодор Джиков.

В Националната асоциация на картофопроизводителите членуват 326 производители, като тази година масово се намаляват площите заради трудната ситуация с торове, препарати, енергоносители.
Картофените площи в България през 2001 г. са били 300 000, а в момента са 90 000, сочат данните от Аграрния доклад.

Коментари към новината

Още новини от Агро