Новини от област Стара Загора и България

Готовност

В старозагорските училища няма деца на украински бежанци

В старозагорските училища няма  деца на украински бежанци
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Община Стара Загора призовава фирми и граждани да се включат в обзавеждането на жилища за нуждите на бежанците

До момента няма украински деца, настанени в старозагорски училища и детски градини, съобщи зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова. Не всички от пребиваващите украинци на територията на общината желаят да бъдат регистрирани като бежанци.
Община Стара Загора изчаква решението на Министерство на здравеопазването за въвеждане на единен протокол за приема на украинските деца в детските градини на територията на страната. Необходимо е да бъде уреден ваксинационния им статус, тъй като липсват някои от задължителните у нас ваксини в украинския ваксинационен календар, допълни Сотирова.

По отношение на приема на децата на украинските бежанци в училища на територията на общината има пълна готовност. Ако родителите желаят децата им да посещават учебно заведение на територията на областта, те трябва да се обърнат към Регионално управление на образованието.

Община Стара Загора засега настанява украинските бежанци в Международния младежки център. Там има 16 души, стана ясно от справката на общинското ръководство. Центърът е с капацитет от 34 места.
ММЦ в Стара Загора разполага с игрови зали и трапезария. Младежките работници обгрижват настанените семейства там.

Общинското ръководство на Стара Загора има готовност да предостави на украинските бежанци и сградата на бившата Метрология, където има 69 места.
Сградата е в отлично състояние, но не е обзаведена . Необходими са мебели, съобщават от общината и призовават за помощ фирми и други дарители, които биха желали да се включат в обзавеждането на 1-2 помещения.
Най-големият проблем на този етап е с изхранването на бежанците. Сега то става на доброволен принцип от спонсори.

За пълното изхранване с общински средства ще бъдат необходими допълнителни пари, а решението за предоставянето им може да бъде взето на сесия на местния парламент.
До този момент бежанци има настанени и в хотел "Сити" в Стара Загора, както и в частни жилища. Община Стара Загора има готовност при необходимост да  насочи украинските граждани и към хотели на Старозагорските минерални бани, съобщи Сотирова.
Повечето пребиваващи у нас са майки с деца.

Коментари към новината

Още новини от Общество