Новини от област Стара Загора и България

Автомобилостроене

Втори проект за електромобили стартира "Стандард Профил България"

3743 13/03/2022 08:31 Икономика Бизнес
Втори проект за електромобили стартира Стандард Профил България
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

30-те робота в производството правят старозагорското предприятие най-автоматизираното в групата

 „Стандард Профил България“ стартира втория си проект за оборудване на електромобили с каучукови уплътнения. Проектът е за следващо поколение електромобили, произведени в Германия.

Петър АнгеловПървият проект на компанията, чийто завод е разположен в Стара Загора, стартира преди година с оборудване на електромобил, чиито продажби в края на изминалата година значително са се увеличили.

Предприятието в Стара Загора произвежда каучукови уплътнения за автомобилната промишленост за световни производители. Близо 15% от производството му е насочено към електромобилите.

През настоящата година предстои старта на още два нови проекта – за миниван и за нов автомобил, съобщи за Divident.EU изпълнителният директор на „Стандард Профил България“ Петър Ангелов.

Трудна година Изминалата 2021 г. е изпълнена с редица предизвикателства за автомобилния бранш. За „Стандард Профил България“ тя е втората трудна година от началото на ковид кризата.

Основната трудност за бранша идва от недостига на електронни компоненти за автомобилостроенето в световен мащаб. Тя наложи спиране на производството на водещи производители на автомобили.

Този проблем налага през силните по принцип за старозагорската компания месеци – октомври и ноември, тя да работи на 50% от обичайния си обем на производство.

„Има крайни клиенти, но заводите не можаха да произведат достатъчно коли заради липса на електронни компоненти. През 2020 г. поръчките бяха паднали драстично заради Ковид вълната, след това се получи бързо възстановяване на пазара и производителите не смогнаха да отговорят на търсенето“, казва Ангелов.

Когато световните автомобилни производители спират работа, спират и доставките.
Мнението на анализаторите е, че трудната ситуация на пазара ще продължи поне до средата на тази година. Очакванията са през лятото пазарът да се възстанови.

Към проблема с липсата на чипове, трябва да се прибави и недостига на каучук, а отскоро и на алуминий. Недостигът на материали се дължи на бързото възстановяване на пазара и голямата консумация на тези материали, казват от ръководството на „Стандард Профил България“.

Старозагорската компания успя да запази броя на хората си в ковид кризата, използвайки възможностите на програмата 60:40. Днес в завода на „Стандард Профил“ в Стара Загора работят 800 души.
След започването на войната в Украйна са се увеличили значително цените на материалите, използвани в сектора. Това най-вероятно ще доведе до увеличение и на цената на автомобилите през следващите месеци, казва Ангелов.

Роботизация Предприятието инвестира в роботизация и автоматизация на производството. Днес то вече разполага с 30 робота, които дават възможност за висока производителност и определят „Стандард Профил България“ като най-автоматизираното предприятие в групата. Стандард Профил има заводи в Турция, България, Южна Африка, Испания, Мароко и Мексико.

С повишаването на цените на електроенергията разходите за ток на компанията са се увеличили 3 пъти, въпреки че старозагорското предприятие инвестира немалко средства в устойчивото си развитие – сменя по-енергоемките машини с по-малко енергоемки, сменя и осветлението в производството. По този начин освен че намалява разхода си за ток, редуцира и въглеродния отпечатък върху околната среда.

Коментари към новината

Още новини от Икономика