Новини от област Стара Загора и България

Публикуваха списък на бомбоубежищата в България, годни за обитаване

2226 10/03/2022 16:00 Общество България
Публикуваха списък на бомбоубежищата в България, годни за обитаване
Divident.€U Divident.€U

Почти 300 годни скривалища има в страната. Това става ясно, след като МВР публикува списък на скривалищата в страната на сайта на Главна дирекия "Пожарна безопасност и защита на населението".

Изброени са общо 292 колективни средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние.

Най-голямото бомбоубежище е с капацитет 1.2 млн. души. "Предоставената информация за местонахождението на бомбоубежищата е заради зачестили запитвания", уточняват от дирекцията.

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов ще предостави утре информация за колективните съоръжения за сигурност на територията на страната.

В България има общо 551 убежища с висока защита, сочат данни на противопожарната служба, но голяма част от тях не са в добро състояние.

По правило в мазетата на повечето блокове трябва да има укрития срещу радиация. В столичния Южен парк се намира един от най-големите бункери в града. Според експерти, домоуправители и кметове обаче за обособяването на сигурни бомбоубежища в подземията у нас е нужна спешна държавна намеса.

Списъкът можете да видите ТУК.

Коментари към новината

Още новини от Общество