Новини от област Стара Загора и България

ВиК-Стара Загора минава на доставчик на ток последна инстанция

1540 10/03/2022 14:02 Икономика Бизнес
ВиК-Стара Загора минава на доставчик на ток последна инстанция
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Последната месечна фактура за ток на старозагорското ВиК стигна 2 млн. лева

От 1 май ВиК–Стара Загора ще купува ел. енергия от доставчик последна инстанция. Това се налага заради прекратяване на договора с досегашния търговец–доставчик на електроенергия за дружеството по желание на търговеца. Доставчик последна инстанция за ВиК - Стара Загора е EVN  Електроснабдяване. 

"Закъснения на плащанията на елекроенергията от страна на ВиК–Стара Загора има, но те са минимални. Едната от фактурите има частично забавяне от 50 дни, посочи главният инженер на ВиК – Пеньо Пейков.

Минаването на доставчик последна инстанция, обаче, ще увеличи и без това високите сметки за ток на старозагорското ВиК. Ако преди година дружеството е плащало 600 000 лв. месечно за изразходваната електроенергия, сега последната му фактура е за 2 млн. лева, каза главният инженер на дружеството.


"Сметките са прости - в най-добрите месеци събираме 3,5 млн. лева. От тях 1,1 млн. лева са за заплати, а 2 млн. лева – за ток. Остават едни 400 000 лева. ДДС ли да платим с тях, чакъл ли, лизинги или гуми за техниката?“, пита инж. Пейков.

Сред основните проблеми за дружеството е невъзможността да бъдат актуализирани цените по обществените поръчки, особено при новата обстановка на пазара, когато строителните материали се продават с нови цени през всеки изминал ден.

ВиК дружеството в Стара Загора е бенифициент по Проект за подобряване на ВиК инфраструктурата в 4 старозагорски общини на стойност 122 млн. лева по Оперативна програма околна среда.

Фирмите, спечелили обществени поръчки сигнализират, че има голям ръст на строителните материали, използвани в строителните обекти, казва инж. Пейков. Това води до загуби от тяхна страна.

В същото време няма как да бъде актуализирана сумата за извършените услуги през Оперативната програма. Това може да стане единствено през бюджета, казват от ръководството на старозагорското дружество.

Коментари към новината

Още новини от Икономика