Новини от област Стара Загора и България

Правителството преговаря с "Лукойл" за работа без руски петрол

400 09/03/2022 16:22 Икономика Бизнес
Правителството преговаря с Лукойл за работа без руски петрол
Divident.€U Divident.€U

Правителството преговаря с "Лукойл" да се подготви при нужда да работи със 100% гориво, което не е руско. В момента рафинерията работи с 40% неруски петрол. Това обявиха след заседание на Министерски съвет днес ресорните министри и говорителят на кабинета Лена Бориславова. Тя уточни, че правителството усилено се подготвя да предотврати енергийна криза, а вицепремиерът Асен Василев добави, че в страната има гориво за 120 дни, дори ако Босфора затвори, което е "краен вариант".

Относно доставките на газ - има достатъчно количество от терминалите за втечнен газ, те вече са с различна цена, но не се очаква да се прекъснат доставките, поясни Василев. Николов обясни, че се поддържа постоянен контакт с бизнеса от края на декември, но "в рамките на ден е имало промяна на цена, което е функция от страхове и специално в Европа, на база на цена, валидна в рамките на часове или ден".

„Не мисля, че Лукойл ще има затруднения за производство на крайни горива. Няма индикации за намалено налягане на природен газ в момента“, каза министърът на енергетиката Александър Николов.
Той коментира, че в ЕК е създадена работна група "Енергетика", която е свързана с намаляване на инфлацията и натиска на високите цени на ел. енергията. Ще се разгледат всички мерки и предложения, ще се наблюдава цялата система, ще се обсъдят всички механизми за подпомагане на бизнеса, категоричен бе Николов.

Да предвиждаме всички ходове по време на война е абсолютно невъзможно, ако има намаление на подаването, по което и да е трасе, ще се следи, каза министърът. 

От правителството  са категорични, че няма да има поскъпване на цените на тока за бита, нито на изравнителните сметки, които се отнасят за изминал период, а относно парното - там вече има поскъпване с 3% на природния газ, което ще се отрази.

Коментари към новината

Още новини от Икономика