Новини от област Стара Загора и България

Асоциация на индустриалния капитал

Бизнесът поиска премахване на тавана и удължаване на компенсациите заради скъпия ток

978 09/03/2022 13:46 Икономика Бизнес
Бизнесът поиска премахване на тавана и удължаване на компенсациите заради скъпия ток
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Работодателите настояват и за премахване на разрешителния режим при изграждане на ВЕИ

Асоциацията на индустриалния капитал в България поиска от правителството нови мерки за ограничаване на щетите от екстремните цени на ел.енергията в страната. Писмото с исканията на бизнеса е изпратено до премиера Кирил Петков, вицепремиера Асен Василев, министъра на икономиката Корнелия Нинова, както и до министъра на енергетиката Александър Николов.

„След започване на военния конфликт в Украйна се задълбочава кризата с цената на електроенергията за небитовите потребители, като през последните няколко дни тя става все по-драматична и заплашва българските предприятия със спиране на работа, загуба на работни места, сериозен ръст на цените, вместо на доходите, и масово обедняване. Средната цена на електроенергията достигната на БНЕБ – сегмент „Ден напред“, за 08.03.2022 г. е 839,61 лв./MWh, като в някои часове надвишава 1170 лв./MWh, което е абсолютен рекорд“, се казва в писмото.

Представителите на бизнеса отбелязват, че устойчив и последователен ценови ръст се наблюдава през последните дни както на нашия пазар, така и на съседните регионални и европейски пазари. Според тях обезпокоителен е и фактът, че на другия сегмент – „Двустранни договори“, също през последните дни, се сключват сделки по месечни контракти в диапазона 642 – 650 лв./MWh за базов товар, т.е. установени са ценови нива, близо два пъти по-високи в сравнение с цените преди началото на военния конфликт. Пазарът на фючърси – както месечни, така и за тримесечието също демонстрират красноречив над 50% ръст.

Във връзка със случващото се на пазара бизнесът предлага 3 мерки – отпадане на тавана за помощта, удължаване на програмата за компенсации с още 3 месеца, както и да се въведе уведомителен, а не разрешителен режим за изграждане на ВЕИ.
Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал – Васил Велев за премахването на разрешителния режим и въвеждане на уведомителен режим при изграждане на ВЕИ не е необходимо да се променя закона. Това може да стане с писмо на МРРБ и дирекция „Национален строителен контрол“.

Представителите на българския бизнес смятат, че компенсациите през следващите месеци трябва да дойдат от свръхпечалбите на предприятията в българската енергетика.
„Само в АЕЦ Козлодуй при новите цени на тока биха се генерирали допълнителни непланирани печалби над 1 млрд. лева само за март. В същото време компенсациите на всички небитови потребители, включително детски градини, болници, театри и т.н. е от порядъка на 700 млн.лева“, каза Велев.
Ако се компенсират свръхвосоките цени на ел.енергията, това ще подтисне инфлацията и ще даде възможност за увеличаване на възнагражденията на хората, смятат работодателите.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика