Новини от област Стара Загора и България

Община Раднево премахна режима на уличното осветление в селата

9045 09/03/2022 12:19 Общество България
Община Раднево премахна режима на уличното осветление в селата
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Миньорската община е сред първите в страната, които строят фотоволтаична центарала за собствени нужди

Община Раднево пусна поетапно уличното осветление в две трети от общо 21 села на територията си. До няколко дни то ще бъде възстановено и в останалите села, съобщи кметът д-р Тенчо Тенев.
Общината бе сред тези, които въведе режим на уличното осветление в селата заради скъпия ток. Месечните и разходи за осветление са се увеличили три пъти в сравнение с миналата година, казват от общинското ръководство. Според кмета държавата е изпълнила до момента ангажимента си към общините във връзка с компенсациите.

За да се справи със ситуацията със скъпия ток общинското ръководство на Раднево предвижда инвестиция от около 1 млн. лева в изграждане на фотоволтаичен парк с мощност 600 киловатчаса. Така миньорската община се нарежда сред първите в страната, които реализират подобна инвестиция за решаване на проблема със скъпия ток. 
Засега обаче проектът се бави във времето заради по-късното приемане на Бюджет 2022.

До момента е минало само общественото обсъждане на дълга, който трябва да бъде поет за осъществяване на проекта. След приемането на бюджета Общинският съвет ще може да гласува предложението на общинското ръководство за теглене на заем във връзка с реализиране на проекта за изграждане на фотоволтаичен парк.

На 18 март е публичното обсъждане на Бюджет 2022 в община Раднево.
Според кмета на Раднево – д-р Теньо Тенев, общината ще може да си върне инвестираните средства във фотоволтаичния парк в рамките на три години. „Тази инвестиция остава за нуждите на хората. Виждайки какво се случва с тока в България и в Европа, потърсихме възможност да решим проблема с нарастващите сметки на общината. За цялата минала година за улично осветление платихме 290 000 лева, а сега само за 3 месеца стигнахме тази сума“, казва кметът.

Коментари към новината

Още новини от Общество