Новини от област Стара Загора и България

През юни

Divident е медиен партньор на Балкански международен винен конкурс и фестивал 2022

396 08/03/2022 11:37 Икономика Бизнес
Divident е медиен партньор на Балкански международен винен конкурс и фестивал 2022
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

BIWCF 2022 ще се проведе на територията на две държави - Гърция и България

Divident.EU ще бъде медиен партньор на единадесетото издание на Балканския международен и винен конкурс и фестивал - The Balkans International Wine Competition And Festival (BIWCF). Информационният и бизнес сайт получи покана за медийно партньорство от организаторите на фестивала заради специалното внимание, което медиата ни отделя на проблемите и популяризирането на винарството в България.

Това е първият по рода си и най-голям форум, насочен към вината на Балканите. Единадесетото издание ще се проведе в две държави - на 1 и 3 юни 2022 г. домакин на конкурсната програма ще бъде историческият остров Саламина, Гърция, а в периода 16 - 18 юни под открито небе в сърцето на София ще се издигне любимото на столичани Винено градче.

Divident.EU ще ви разкаже повече за събитията във фестивалните дни, както и вдъхновяващи винени истории. Основната мисия на BIWCF е  да популяризира балканските вина и винената култура както в България, така и по света.

„Ще разширим и състава на журито с още по-подходящи световни винени съдии, за да направим конкурса още по-ефективен. Успех на Балканските вина на 11-ия BIWC 2022!”, сподели новоизбраният председател на BIWC Игор Лукович от Сърбия.
The Balkans International Wine Competition And Festival е форум, на който вече 11 години си дават среща световни винени експерти, Masters of Wine, винени търговци, винени журналисти от САЩ, Великобритания, Япония, Русия, Индия, Скандинавия, Германия, Белгия, Холандия и др.

„Дълбоко развълнуван съм от посрещането на 11-тото издание в моята родина Гърция! Това ще бъде още една невероятна стъпка към позиционирането на Балканските вина на световната карта, нещо, което те напълно заслужават!”, споделя Константинос Лазаракис MW, първият Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа.

Най-доброто вино на Балканите ще бъде избрано от престижно жури и тази година ще включва 5 носители на титлата Master of Wine и утвърдени винени професионалисти от цял свят. След конкурса, на 4 юни, в двора на кметство Саламина ще бъде организирано изложение, на което са поканени представители на бизнеса, сомелиери, дистрибутори и любители на виното от Гърция и чужбина.

Със своите близо 1,8 милиона тона вино годишно, Балканите се нареждат на 5-то място в света, веднага след най-големите страни винопроизводителки Италия, Франция, Испания и САЩ. The Balkans International Wine Competition е събитието, което събира световния винен елит, за да види, да отпие и да открие богатството и разнообразието на балканските вина.

Церемонията по награждаването и гала вечерята, известна като „Балкански винени Оскари“, ще се отбележат тази година на 3 юни в спиращата дъха Ктима Филипикон, Саламина. Специалната награда „Златен Дионис” ще бъде присъдена на най-доброто гръцко вино за 2022 г. от кмета на Саламина г-н Панагопулос.

Коментари към новината

Още новини от Икономика