Новини от област Стара Загора и България

Хлебопроизводители: Ще има хляб и не се очаква шоково поскъпване

658 08/03/2022 09:50 Общество България
Хлебопроизводители: Ще има хляб и не се очаква шоково поскъпване
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Осигурен е хлебният баланс на България до 2023 г.

Осигурен е хлебният баланс на България до юни 2023 г. Не се очаква шоково поскъпване на хляба в страната. Това каза в сутрешния блок на btv председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.
Гарантирам, че българските граждани няма да останат без хляб, както очакваме това да се случи в някои развити европейски държави вследствие на войната в Украйна, допълни тя и подчерта, че масовият български хляб – бял, типов и добруджа е най-евтината храна в света.
Според Кукушева шоково поскъпване на хляба в България не се очаква заради саморегулацията на пазара. В момента на българския пазар има 69 вида хляб, като някои от тях достигат цена от 10 лв. за половин кг, но дори и за най-скъпия има потребители.
Кукушева каза, че е участвала на 4 март в срещата между Консултативния съвет по зърно и Съвета по животновъдство, на който са присъствали министър –председателят, вицепремиерът, министърът на икономиката и министърът на земеделието.
Там, след проверка на наличното количество пшеница в страната, е било взето решението 1,5 млн. тона пшеница – хлебна и фуражна да бъдат изкупени от Държавния резерв през Софийска стокова борса и 1,5 млн. тона пшеница да бъдат изнесени и продадени на външни пазари.

Тези действия от страна на правителството гарантират, че България няма да остане без хляб. Според Кукушева е недопустимо замразяването на цените на хляба на свободния пазар. Растат цените на горивата, на енергоизточниците, а хлябът има тежка логистика, подчерта тя.
Намаляването на ДДС на хляба на 9% не се случи до момента в бюджета, но е възможно да се случи при актуализацията му.

„Русия и Украйна заедно осигуряват 29% от световния експорт на пшеница. Добрата новина е, че България е нетен износител на зърно. Не малко държави в Европа нямат никакви запази от пшеница, а ние ще изпълним договорите, които сме поели“, каза още председателят на Националния съвет на хлебарите и сладкарите в България.
Тя допълни, че България чака тази година близо 7 тона пшеница от новата реколта.

Коментари към новината

Още новини от Общество