Новини от област Стара Загора и България

На връх Шипка

Кирил Петков говори за единство на българите сред крясъци и освирквания на "Възраждане"

546 03/03/2022 12:24 Общество България
Кирил Петков говори за единство на българите сред крясъци и освирквания на Възраждане
Divident.€U Divident.€U

С викове "оставка" и замеряне със снежни топки посрещнаха Кирил Петков на връх Шипка група хора, държащи руски знамена и отличителни знаци на партия "Възраждане". Виковете "оставка" и освирквания се чуха силно по време на словото на премиера, опитвайки да го заглушат. На два пъти служители на НСО бяха принудени да се намесят, след като бяха хвърлени снежни топки от присъстващи, които скандираха „Русия“ и „Предатели“.

Премиерът призова събралите се да бъдем единни, но в отговор се чуха гласове: "НАТО вън". Крясъците не стихнаха, дори когато децата, участващи в честването, рецитираха стихове и пяха песни.

„Днес не е време за политически лозунги. Време е да кажем – България над всичко, време е да се обърнем към българските идеали. Това е патриотизмът“, отговори Петков и продължи: „Еуфорията в сърцата на българите е била силна. Защо са се били нашите предци? Защо са дали живота си опълченците на Шипка? Защо са дали живота си руски, украински, финландски воини? За да бъдем свободни, независими и да имаме България единна. Стига сме се делили на различни групи! Време е България да каже: България е единна и всички почитаме Националния празник на България“.

"Всеки, който иска да направи разделение днес, не работи за интересите на нашата страна. Време е да кажем, че България е над всичко. Честит празник, българи!", настоя премиерът Петков.

Заедно с премиера за официалната тържествена част за националния празник беше и председателят на парламента Никола Минчев, както и членове на кабинета.

"Днес е Трети март - ден на национална гордост, нашият национален празник. За нас е ден на свободата. Пред България се открива нова перспектива, но за да се стигне дотук е извървян дълъг и труден път на идентичност, на борба за просвета и самостоятелна църква, на борба за национално освобождение", каза в речта си на връх Шипка председателят на НС Никола Минчев.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, министър Георги Гьоков, както и народни представители също участваха в тържественото честване на връх Шипка на националния празник.

Има чужди граждани, които в момента работят срещу интереса на България. Всички те ще бъдат отзовани, точно както го направихме вчера. Това каза пред микрофона на "Нова телевизия" Кирил Петков след официалната церемония. „Ние сме признателни днес на руския народ, на украинците и на финландците, които са си дали живота. Никой не трябва да вкарва езика на омразата в този ден”, посочи още Петков.

Коментари към новината

Още новини от Общество