Новини от област Стара Загора и България

Премиерът Кирил Петков ще участва в честванията на 3 март на връх Шипка

1360 02/03/2022 12:56 Общество България
Премиерът Кирил Петков ще участва в честванията на 3 март на връх Шипка
Divident.€U Divident.€U

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в честванията по случай националния ни празник - Трети март и отбелязването на 144 години от Освобождението на България на връх Шипка, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.
Домакин на тържествата по случай 3 март е община Казанлък.

Днес вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в Казанлък, където ще се включи в тържествата - издигането на националния флаг пред общината и тържествената заря-проверка. След това вицепрезидентът ще произнесе тържествено слово за 144 г. от Освобождението на България.
На 3 март Паметникът на свободата на връх Шипка ще бъде отворен за посещения, а входът ще бъде свободен, каза директорът на националния парк-музей “Шипка-Бузлуджа” в Казанлък Чавдар Ангелов.

Националният военноисторически музей в София обаче няма да отвори врати за първи път на 3 март в знак на солидарност към украинския народ.
Отменено е и официалното откриване на изложба по повод националния ни празник.

“Когато в ХХI век една държава нахлува в друга, нарушава нейния суверенитет и използва военни средства срещу мирното население, е важно как осмисляме историята и се учим от пороците на миналото”, се казва в съобщение от името на музея. Като институция, която изучава и интерпретира войната, конфликтите и последиците от тях, ние добре знаем колко ценен е мирът, казват от Националния военноисторически музей.

В 18,30 часа на 3 март за тържествената заря-проверка на площад “Народно събрание” (между парламента и паметника на Царя Освободител), се очаква да бъдат първите трима в държавата - парламентарният шеф Никола Минчев, президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество