Новини от област Стара Загора и България

Тенденции

Живодар Терзиев: Войната в Украйна удвои продажбата на горива у нас

1668 01/03/2022 19:22 Икономика Бизнес
Живодар Терзиев: Войната в Украйна удвои продажбата на горива у нас
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Няма нужда от презапасяване с горива, казват от Българската петролна и газова асоциация

На 25 февруари този петък, след избухването на войната в Украйна, продажбата на горива у нас е скочила почти двойно в сравнение със същия ден на 2021 г., съобщи за Divident.ЕU председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.
„Нашият бизнес е свързан с дълга логистика – поръчваме днес, стоката идва след 40 дни. Затова не е добре да се купуват двойни количества“, коментира председателят на браншовата организация.
Хората се презапасяват с горива, а няма нужда на този етап. Има достатъчно количества. Пазарът е белязан с недоверие от страна на потребителите и криза на цената, допълва Терзиев.

Днес в повечето бензиностанции литър бензин и дизел се продаваше на около 2,70 лв. Цената на пропан-бутана стигна 1,45 лв. за килограм. Тези цени не са вследствие на войната, те са проекция на цените от януари и февруари.
Нефт и нефтени продукти има засега, цените обаче са неустойчиво високи. Ръстът им ще продължи и занапред. Само днес цените на петрола са със 6 долара по-високи от вчера и достигат до 105 - 106 долара за барел. Световната икономика трудно може да понесе тези високи цени, коментира Терзиев.

Според някои прогнози за пазара на горива ръстът на цената на горивата занапред ще зависи и от това доколко президентът Путин ще използва газа и нефта като оръжие.
„Ако втората страна по производство в света ограничи по някаква причина доставките на нефт, било в Северно море, Китай, Европа, това няма как да бъде компенсирано“, казва председателят на Българската петролна и газова асоциация. Нефтопреработката е силно зависима от природен газ. Дори да имаш нефт, ако нямаш природен газ, работата на една рафинерия е застрашена.

Държавата има създадена организация за поддържане на запаси в извънредни ситуации.
ЕК разполага с директива и регламент към нея, който казва, че ние от една страна поддържаме държавен резерв и резерв за стратегически запаси, от друга страна бизнесът поддържа 90-дневните търговски запаси в случай на извънредни ситуации.

Ситуацията с войната в Украйна е повод държавата да си направи извод по въпроса за съхраняване на запаси, реда и начина за това, посъветваха управляващите от браншовата организация.

Коментари към новината

Още новини от Икономика