Новини от област Стара Загора и България

Новият военен министър e постоянния представител на България в НАТО Драгомир Заков

2609 01/03/2022 15:34 Политика Власт
Новият военен министър e постоянния представител на България в НАТО Драгомир Заков
Divident.€U Divident.€U

Драгомир Заков е новият министър на отбраната. Кандидатурата му беше издигната изненадващо от премиера Кирил Петков, въпреки че вчера за поста беше посочен Тодор Тагарев.

Освобождаването на досегашния военен министър Стефан Янев и назначаването на неговото място на Драгомир Заков беше гласувано на извънредно заседание на парламента днес.

За назначаването на Заков гласуваха 184-ма народни представители, 33-ма се въздържаха. Подкрепата за избора му дойде от "Продължаваме промяната", ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". ДПС се въздържаха, а партия "Възраждане" не участва в гласуването.

Проектът за промени в състава на Министерския съвет постъпи в деловодството на Народното събрание вчера. Повод за това бяха думите на Янев, че в Украйна се провежда операция, а не война и последвалият му пост в социалната мрежа, разминаващ се с позицията на министър-председателя.

Във въпросния пост Стефан Янев изрази мнение, че оставката му е въпрос на процедура, и че той сам няма да я подаде в тази ситуация.

Кой е Драгомир Заков?

Драгомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни икономически отношения и магистратура по международен бизнес в УНСС.

Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на Европейския съюз и Женевския център по политика и сигурност.

Бил е част от екипите и ръководствата на Постоянното представителство на България в НАТО, в дирекция „ОССЕ и регионална сигурност“ във Външно, в представителството на България в ООН, в базираната в Женева Източноевропейска група на ООН, в Комитета по забрана на противопехотните мини, в дирекция „Контрол на оръжията“ в МВнР. Има ранг "пълномощен министър".

От 2019 г. е постоянен представител на България в НАТО.

Коментари към новината

Още новини от Политика