Новини от област Стара Загора и България

Позиция

Румен Петков: Войната в Украйна не е повод за посегателство върху българската история

1649 28/02/2022 17:50 Политика Власт
Румен Петков: Войната в Украйна не е повод за посегателство върху българската история
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Колкото и да е драматична ситуацията с войната, тя не е повод за посегателство върху българската история. А нашата история има повече от 150 000 жертви от руската армия в България. Те са заровени тук. Това коментира на пресконференция в Стара Загора лидерът на ПП АБВ Румен Петков. Той разкритикува тези, които призовават да не се празнува 3 март заради избухването на войната в Украйна.

„Не благодари на Путин, но благодари на Русия, на тези руснаци, които си дадоха живота тук. Може би момчетата, които призовават да не се празнува 3 март не знаят историята, не знаят какво означава пътят към София, плевенската епопея, клането и палежа в Стара Загора. Ако искаме да не поругаваме историята си, нека да бъдем честни към нея“, призова Петков.
Според него санкциите спрямо Русия са грешна политика, която няма да даде резултат.

Според лидера на ПП АБВ министърът на отбрана Стефан Янев винаги е имал балансирана позиция. Петков нарече смяната на Янев „цинизъм“.
Зам.-председателят на ПП АБВ и народен представител Владимир Маринов изрази притеснението на партията за липсата на яснота относно бъдещето на енергетиката в страната и в частност на комплекса „Марица изток“.
Според него България е единствената държава в ЕС, която 5 пъти връща Плана за възстановяване и устойчивост, без да има ясни идеи какво конкретно трябва да се направи.

България е поискала 880 млн. лева директно европейско финансиране и допълнителни 1, 7 млрд.лева съфинансиране –кредитни средства. Нямаме обаче проекти за тези средства, каза Маринов.
В Плана за справедлив преход също има над 1 млрд.евро –за индустриални зони, свободни икономически зони. Когато тези планове се правят без участието на местната власт, това е несериозно, смятат от ПП АБВ.

Според Румен Петков в световен мащаб за инвестиране във ВЕИ са отишли 10 трилиона долара, в резултат на което от тях се добива едва 1,8% от електроенергията в света. „ Днес 1 мегаватчас от Козлодуй струва 55 лв, от ВЕИ – 320 лв., от Маришкия басейн –осреднено1 мегаватчас ел.енергия струва около 290 лв“, каза Петков.

Според него България трябва незабавно да премине към реализацията на Белене и да планира реализацията на нови мощности в Козлодуй. Иначе след 10-15 години ситуацията за енергийната ни сигурност ще бъде катастрофална, още повече че всички анализи на европейските експерти показват недостиг на ел.енергията в региона, допълни той.

Коментари към новината

Още новини от Политика