Новини от област Стара Загора и България

През юни

Първи Международен фестивал на лавандулата организира Община Чирпан

Първи Международен фестивал на лавандулата организира Община Чирпан
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Фестивалът на лавандулата ще се предшества от двудневен туристически форум

Първи Международен фестивал на лавандулата организира Община Чирпан. Той ще се проведе на 17, 18 и 19 юни, съобщи на пресконференция кметът Ивайло Крачолов.
Фестивалът ще бъде предшестван от двудневен международен туристически форум на 15 и 16 юни с домакин винарна „Мидалидаре“в село Могилово.
Партньор на туристическия форум е Регионална асоциация на общините „Тракия“. Туристическият форум ще премине в три панела – в първия ще се представи Община Чирпан, във втория – общините от РАО „Тракия“ и в последния панел – международните гости. За туристическия форум са потвърдили участие представители на Индия, Китай, Сърбия, Турция, Беларус.

Международният фестивал на лавандулата се открива на 17 юни с шествие на българските и чуждестранни гости. До момента са потвърдили участието си 6 държави, каза кметът Крачолов.
Интересен акцент е гастролът на Старозагорската опера със спектакъла „Усещане за жена с дъх на лавандула“по музика на Стинг.
Домакините предвиждат арт инсталации да бъдат поставени на 3 места по време на фестивала. Те ще изненадат гостите с продукти от лавандула –лавандулов сладолед, лимонада, лавандулова торта и др. В Чирпан ще има базар на производители на всякакъв вид продукти от етерично-маслени култури.

Интересен акцент в програмата ще бъде възстановеният ритуал зажънване на лавандула.
В събота - 18 юни, празникът на лавандулата ще бъде в Средно градище. Там ще има едночасова програма с участието на деца. На Средно градище ще гостува състав от Ниш, съобщават от общинска администрация. За водещ е поканен един от най-добрите български комици.

Община Чирпан подготвя договори с популярни поп изпълнители, както и техно парти на открито. Част от програмата на Международния фестивал на лавандулата ще бъде международният фотопленер.
Предвиждат се и събития в село Спасово, където се отглежда най-много лавандула в общината. В последния ден на фестивала гостите ще могат да се насладят на изпълнението на оркестър „Канарите“.

Община Чирпан подготвя и много съпътстващи прояви. Всички гости, които посетят музея на Яворов, на Манев, Историческия музей ще получат ваучер и подарък от лавандулопроизводителите. Предвижда се и томбола с големи предметни награди.
Международният лавандулов фестивал ще бъде посетен и от туристи от чужбина. Той е включен в програмата на туроператорите, съобщават от общинска администрация.

Идеята за фестивала на лавандулата в Чирпан се роди по време на посещението на 15 – членна делегация от Чирпан в Унгария, разказва неговата история председателят на МИГ – Чирпан Деляна Николова.
В пресконференцията за  Международния фестивал на лавандулата в Чирпан се включиха и дългогодишният му спонсор Стефан Иванов, който е и най-големият лавандулопроизводител в общината, председателят на Общинския съвет в града на Яворов – Иван Станчев, кметският наместник на с. Средно градище – Димо Савов, както и председателят на СНЦ „Рок фест – Чирпан“ – Калчо Стоянов.

Близо 200 000 дка лавандулови насаждения има в България, 10 000 дка са в Чирпанско. В този край лавандулата е с отлично качество, уверяват производителите.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм