Новини от област Стара Загора и България

Старозагорските ротарианци отбелязват с изложба 117 години от началото на движението

Старозагорските ротарианци отбелязват с изложба 117 години от началото на движението
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Фотоизложба с 15 двустранни пана, проследяващи историята на ротарианското движение в света и инициативите, осъществени от Ротари клуб Стара Загора и Ротари клуб Стара Загора-Берое беше открита официално днес – 23 февруари. Поводът е 117 години от възникването на Ротари Интернешънъл и 30 години от възстановяването на ротарианството в България.

Изложбата е един от значимите съвместни проекти на двата ротариански клуба в Стара Загора, обясни при откриването й президентът на Ротари клуб Стара Загора Васил Демирев. „Ние обединяваме своите усилия, опитвайки се с тази изложба да представим пред обществеността добрите дела, които ротарианското движение извършва през годините“, поясни президентът на клуба. „В тази информационна изложба сме се постарали да покажем какво е Ротари, как се е зародила тази организация и какъв е приноса на нашите организации в световен мащаб за изкореняването на полиомиелита. Да разкажем повече за нашите младежки програми – защото Ротари се обръща и към младите, за да ги възпитава отрано като млади лидери“, добави той.

„Изложбата показва само малка част от инициативите, които сме осъществили през годините – детско здравеопазване, майчино здравеопазване, детско образование, медицински грижи, подкрепа на млади таланти, възстановяване на знакови символи за Стара Загора, оборудване на болници, сътрудничество със Светата Митрополия и местната власт“, допълни Лилия Михайлова, президент елект на Ротари Клуб Стара Загора-Берое.

„Днес празнуваме Доброто, защото 117 години ротарианците правят добро“, каза в приветствието си Виолина Костова, дистрикт гуверньор на Ротари България елект. „Над 2000 души в България са ротарианците, които следват и носят ротарианските ценности. Днес ние искаме повече хора да разберат кои сме ние и как служим на обществото. Защото, както казва основателят на ротарианството Пол Харис, няма значение ние какво мислим, че сме. Важното е какво другите мислят, че сме направили. За нас е важна оценката на бъдещите поколения“, посочи Виолина Костова.

Специални гости на събитието бяха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и свещеници от Старозагорска епархия, председателят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева, зам.-областният управител арх. Банко Банов, зам.-кметът Красимира Чахова, приятели от Ротари клубовете в Казанлък и Чирпан, Уинер уил Клуб Стара Загора.

Изложбата припомня някои от най-значимите прояви на старозагорските ротарианци. В нея ще видим архивни фотоси от откриването на символа на Стара Загора - пластиката на птицата феникс, поставена на площада пред общината по идея и с финансиране на Ротари клуб Стара Загора, както и възстановяването на часовника до Универсалния магазин, спомени от много интересни и полезни за Стара Загора инициативи в областта на здравеопазването, образованието и подкрепата към младите хора.

Ето какво сподели след откриването на изложбата Лилия Михайлова, президент елект на Ротари Клуб „Стара Загора Берое“:

- Г-жо Михайлова, доколко за тези 30 години ротарианството в България успя да се възстанови като мисия в служба на обществото?
- Мисля, че в последните 30 години - от 1992 година до днес, ротарианството в България успя до голяма степен да се доближи до ротарианската идея, каквато е била тя в самия ѝ зародиш. Към движението бяха привлечени много качествени и целеустремени българи, които помогнаха за реалното осъществяване на редица важни за обществото каузи. Сега искаме много повече хора да разберат смисъла на ротарианството – безкористна служба на обществото.

- Ротари възниква като организация на мъже и сравнително наскоро организацията се отвори и към жените. Става ли ротарианското движение по-отворено към цялото общество?
- Това е много важен въпрос. Показателно е, че от 1 юли тази година за първи път жена ще бъде президент на Ротари Интернешънъл – най-високото ниво на организацията в световен мащаб. За тези 117 години досега не е имало жена президент.

Това еднозначно означава, че ротарианството и светът залагат на равенството на половете и дори на идеята, че жените са една идея по-организирани от мъжете, както в съпричастността към осъществяването на обществени каузи, така и в бизнеса.

Нещо повече - организацията става все по-отворена и към младите хора, към подрастващите. Идеята е утрешното поколение да бъде възпитавано в ценностите на ротарианството – за безкористно допринасяне към обществото, още от тийнейджърските години. Нужно е младите хора на България да знаят, какво означава ти да служиш на обществото, какво означава да направиш дори най-елементарното добро дело - една оборка на парка. Защото малките добрини водят до големите.

- Кое е най-важното което успяхте да постигнете в Стара Загора? Какво ви се иска да се случи по време на вашия мандат като президент на Ротари Клуб Стара Загора Берое?
- Първо, пожелавам си по време на моя мандат да няма пандемия. Намаленият брой осъществени проекти през изминалата година е заради пандемията и наложените ограничения. Аз вече започнах работа с моя борд по програмата на бъдещата ни дейност. Замисляме реализацията на няколко големи проекта. Ще се радвам да направим и един хубав рожден ден на клуба със значима благотворителна кауза.

Коментари към новината

Още новини от Общество