Новини от област Стара Загора и България

Край на зеления сертификат в България от 20 март

Край на зеления сертификат в България от 20 март
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Зеленият сертификат отпада окончателно в България на три стъпки по примера на Германия и Австрия

Зеленият сертификат в България ще отпадне окончателно на 20 март, ако се сбъднат прогнозите на Националния противоепидемичен щаб и здравното министерство. Това обяви на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков, в който участваха и министъра на здравеопазването Сербезова и главният епидемиолог на Републиката доц. Ангел Кунчев.

В България ще се приложи тристъпкова форма на облекчаване на ковид ограниченията, подобно на действата система в Германия, Австрия и други европейски държави, посочи Кунчев.

Първото облекчение ще се случи още на 24 февруари и ще засегне посетителите на ресторантите и заведенията, за които вече няма да се изисква зелен сертификат. Такъв обаче ще трябва да притежават хората от персонала на заведението. "Собственици, които желаят да продължат да изискват зелен сертификат, ще могат да го правят", допълни Кунчев.

Ще се допуска и събирането на до 12 деца за присъствени занятия в образователни, езикови и други школи и подобни форми на общуване.

Следваща дата на разхлабване ще бъде 5 март, когато ще отпаднат зелените сертификати за посетителите при посещение на обекти с обществено предназначение. Изискването за зелен сертификат обаче ще остане за персонала. Ще се разреши провеждането на групови занятия в езикови центрове и други подобни форми, но с изискване за редовно проветряване и дистанция.

От 5 март ще бъде облекчен и граничния здравен контрол. От тази дата всеки пътуващ, притежаващ зелен сертификат, ще може да влиза в България, независимо дали идва от страна в червената зона.

Ако добрите прогнози се сбъднат, от 20 март зеленият сертификат ще отпадне изцяло, като ще остане единствено като документ, необходим при пътуване в чужбина, особено за страните от ЕС.

Според доц. Кунчев последно ще отпадне изискването за носене на маски в места като градския транспорт, като ще се разчита също и на доброволността.

Премиерът Кирил Петков подчерта, че добрият изход от поредната ковид вълна идва и благодарение на факта, че за последните 60 дни в страната са били поставени 800 000 дози от ваксините срещу Covid-19. Той и министър Сербезова призоваха българите да не се отказват от ваксинацията, защото фактите категорично сочат, че тежките случаи и особено тези, завършващи със смърт, се случват в над 90% при хора без поставена ваксина.

„Ще продължим да мотивираме българите да се ваксинират. Така следващите вълни ще бъдат по-малки и по-малко натоварващи здравната ни система. Искам да благодаря на всички медици, без чиято денонощна работа нямаше да имаме тези резултати“, посочи още Петков.

Коментари към новината

Още новини от Здраве