Новини от област Стара Загора и България

На 22 февруари

Затварят музеите в Стара Загора заради ефективни протестни действия

559 21/02/2022 14:48 Култура
Затварят музеите в Стара Загора заради ефективни протестни действия
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Регионален исторически музей – Стара Загора подкрепя протеста на специалистите от музеите, галериите и библиотеките на РБ и преминава към ефективни протестни действия, обявяват на страницата на културната институция. Там допълват, че във вторник, 22 февруари ще бъдат затворени за посещения Регионален исторически музей в Стара Загора, музей „Неолитни жилища“ и Архитектурен комплекс „Музей на религиите“.

Основната причина за протеста на музейните работници са „обидните и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на институтите в подготвяния Закон за държавния бюджет“, се казва още в изявлението на музейните работници.

Напомняме, че след обявените 5% увеличение на средствата за музеи, галерии и библиотеки в Бюджет 2022 г.,  музейните работници от цялата страна обявиха безсрочен протест. Основните причини са ниските заплати, драстичното изоставане на сектор „Култура“ от сектор „Образование“, ръстът в цените на ток, горива, суровини и услуги, загубите заради конвид кризата.

Около 11 млн. лева по-малко са влезли в музеите в страната през последните 2 години зарази ковид кризата, съобщиха от Сдружение „Български музеи“.

Коментари към новината

Още новини от Култура