Новини от област Стара Загора и България

Радослав Рибарски: Предстои обществено обсъждане на Плана за възстановяване

600 07/02/2022 15:29 Политика Власт
Радослав Рибарски: Предстои обществено обсъждане на Плана за възстановяване
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

До края на март компенсациите за ток за небитовите потребители и ЕРП-та стигат 2 млрд.лева

Разговаряме с народния представител от „Продължаваме Промяната“ и председател на Комисията по енергетика в НС Радослав Рибарски. Основни теми са Плана за възстановяване и устойчивост, проблемите на общинските бюджети, компенсациите за ток и газ и новите предизвикателства пред регион Стара Загора.

- Господин Рибарски, внесе ли правителството Плана за възстановяване и устойчивост в ЕК и ако е така, защо не го обсъди преди това с хората по места?
- Обществените обсъждания тепърва ще бъдат направени със синдикатите и с всички заинтересовани страни. Това, което се случва в момента по Плана за възстановяване, са корекции по предишната рамка, която беше върната със забележки.

Не е приключил процеса на финализиране на плана. Разговорите с ЕК текат по заложените политики и отстраняване на забележките.

Например, паро-газовите централи отпадат, минава се на нови предложения. Предстои да видим дали те ще бъдат припознати в предстоящия период на декарбонизация. Ако предложенията получат положителен отзвук от Европа, ще се разработят и ще минат през обществено обсъждане. При едно обсъждане, всяка страна, която не припознава идеите си, ще може да ги заяви и те да бъдат разгледани.

- Появи ли се повече яснота около бъдещето на комплекса „Марица Изток“?
- Известно е, че ще продължим да разчитаме на комплекса и занапред. Декарбонизацията не е обвързана със затваряне на мощности, а се търси по-устойчив вариант с годините напред. Смея да твърдя, че идеите, които се обсъждат на този етап са благоприятни за регион Стара Загора.

- Какво ще кажете на всички онези общини, които се притесняват, че не им стигат парите, за да си плащат сметките за улично осветление?
- Кметовете на общини трябва да направят всичко възможно, за да си намерят добър доставчик на ел. енергия, предлагащ им добра цена. Общините потребяват ток за улично осветление във времето от денонощието, в което енергията е най-евтина - през нощта. Не мисля, че спирането на осветлението в този часови пояс ще доведе до най-голямо спестяване на електроенергия и намаляване на разходите.

Спирането на тока води до дискомфорт, увеличаване на престъпността в някои общини и т.н. При това голяма част от тези общини са получили пари по програми за енергийна ефективност.
Общините разполагат в момента с една дванадесета от бюджета си. Компенсаторният механизъм важи и за тях като небитови потребители.

Със сметката си за февруари , общините ще получат компенсациите си за декември и януари. Това ще доведе до драстично намаляване на сметката им.
Оказа се, че голяма част от общините не купуват електроенергия от търговец, а са на доставчик от последна инстанция, където към цената на ел.енергията се добавят и допълнителни такси.

- Каква е възможността общините да получат допълнителни пари по бюджета си от държавата?
- Трябва да се види каква е ликвидността на общините, какви са резервите и по другите пера. Всяка община има право да заяви пред Министерство на финансите допълнителен бюджет, като декларира че има проблем. Към момента едва 2-3 малки общини са дали такава заявка в министерството. Техните имена обаче не се чуват, те не търсят медийна сензация.

- Каква ще бъде проверката на общините, които търсят компенсация?
- На проверката не трябва да се гледа като на нещо необичайно. На нея по-скоро трябва да се потвърдят цифрите. Може би в едни такива проверки ще бъдат открити други резерви, които биха могли да се използват в общините. Тези проверки нямат за цел да бъдат наказателна акция.

Борави се с обществен ресурс и трябва да са ясни разчетите. Всяка община има различни сметки. Ако компенсираме на 100% всички общини, това ни вкарва в наказателна процедура. Който има нужда от допълнителен бюджет, ще бъде компенсиран ако действително има такава нужда.

Компенсацията ще бъде евентуално по пера или предвиждане на допълнителни средства.

- Как очаквате да се отрази закъснението на приемането на бюджета на общините?
- Бюджетът закъсня по разбираеми причини – по-късно беше сформирано правителството. Мисля, че приемаме по спешен порядък новия бюджет. Всички комисии в НС са ангажирани. Ние също гледахме бюджета на последното заседание на Комисията по енергетика. Върви се към първо четене в зала, след това второ. Очакваме бюджетът да бъде приет до края на месеца. Увеличението на бюджета, което всички очакват в общините ще може да се ползва през април.

- Ще има ли достатъчно средства за компенсации в новия бюджет, предвид растящите цени на тока и газа?
- До края на зимния период компенсациите за природен газ, ел.енергия и за технологичните загуби на ЕРП-та ще достигнат 2 млрд. лева. Това е за периода от октомври до март. Тези компенсации основно са за небитови потребители, природен газ за битови потребители и технологични загуби на ЕРП-та.

Хората трябва да знаят, че на фона на останалите европейски държави, България дава най-високи компенсации на глава от населението предвид размера на бюджета си.

- Какви етапи трябва да се преминат в Парламента до приемането на бюджета?
- Бюджетът предстои да се гледа в ресорната комисия, след това влиза в зала. Предстои второ четене в зала. Идеята е през следващите 2 дни всички комисии в Парламента да представят докладите си.

- С кои каузи за регион Стара Загора ще бъдат ангажирани депутатите от „Продължаваме Промяната“?
- През последните седмици работим усилено по инфраструктурни проекти. Искаме да заложим максимален брой проекти - ремонти на пътища. Пътят до Нова Загора ще бъде ремонтиран. По-малки пътища в региона също подлежат на ремонти.

На дневен ред е идеята за разширяване на връзката на Стара Загора с АМ "Тракия". Там, чисто проектно нещата изостават. Трябва да стигнем на ниво технически проект. Вървят разговорите и за тунела под Шипка.

- Какви са действията на правителството във връзка с нова индустриална зона в Стара Загора?
- Предстои цялостно структуриране на План за развитие на индустриалните зони в България. Ще разгледаме нови варианти за обособяване на индустриални зони. Министерство на икономиката и Министерство на иновациите и растежа ще действат съвместно по тази тема през следващите месеци.

Коментари към новината

Още новини от Политика