Новини от област Стара Загора и България

АДФИ ще проверява общините, въвели режим на уличното осветление

333 03/02/2022 01:55 Общество България
АДФИ ще проверява общините, въвели режим на уличното осветление
Divident.€U Divident.€U

Държавата ще компенсира общините заради високите сметки за ток, само ако не са извършили нарушения при обществените поръчки и бюджетирането на разходите си. Това ще става ясно от проверка, възложена от вицепремиера и ресорен министър Асен Василев на Агенцията за държавна финансова инспекция.

АДФИ започва финансови инспекции на общините, въвели ограничения при осигуряване на улично осветление и други услуги за гражданите, които са свързани с разход на електроенергия.
Експертите от инспекцията ще проверяват заложените и осигурени средства за тези общини, размера на разходите за електроенергия за периода от октомври миналата до февруари настоящата година и съпоставката им със същия период на предходната година, след като бъдат проверени и проведените обществени поръчки за доставка на електроенергия, както и предприетите мерки за намаляване на разходите за такава, съобщават от Финансовото министерство.

За общините, в които Инпекцията не установи нарушения, ще бъде приложен механизъм за компенсация на по-високите сметки за електроенергия.
На общините, за които се установят нарушения на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската или отчетната дейност, или индикатори за извършени измами, съответно ще се установят причинените вреди и ще бъде потърсена административно-наказателна и имуществена отговорност, съгласно правомощията на Финансовата инспекция.

Същевременно с писмо до Националното сдружение на общините вицепремиерът Василев поиска в срок до три работни дни от получаване на фактурите през месец февруари, Сдружението да представи информация за фактурираната електроенергия и разходите за електричество за периода, обхващат проверката и за същия период на предходната година.

Коментари към новината

Още новини от Общество