Новини от област Стара Загора и България

Новият Общ устройствен план на Стара Загора е на финална фаза

Новият Общ устройствен план на Стара Загора е на финална фаза
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

До няколко месеца ОУП на Стара Загора трябва да влезе за обсъждане в Общинския съвет

Новият Общ устройствен план на Стара Загора е във финалната си фаза. „Изчакваме още няколко писма от съгласуването с институциите. Планът ще бъде обявен в Държавен вестник, като по закон се предвижда време за обжалване. След това ще внесем ОУП за одобрение от Общинския съвет на Стара Загора“, съобщи за „Дивидент“ главният архитект на Община Стара Загора – Виктория Грозева.
Според нея окончателното съгласуване с институциите ще приключи до месец-два.

Напомняме, че през 2020 г. беше подписан договорът за възлагане за нов ОУП на община Стара Загора. От тогава насам планът мина през различни етапи, съгласно Закона за устройство на териториите - предварителен проект, съгласуване пред министерствата, обществено обсъждане. Старият ОУП на Стара Загора е влязъл в сила през май 2011 г.

Новият Общ устройствен план на Стара Загора беше иницииран във връзка с инвестиционни намерения, които през последните 5-6 години зачестиха в територии, които не бяха предвидени за урбанизиране и строителство.
В тази връзка новият ОУП предвижда разширяване на Стара Загора във всички посоки – източна, южна, западна, където има интерес към жилищни, промишлени зони, както и по-големи подробности за всички села в общината.

По действащия в момента ОУП, в селата няма предвидени достатъчни възможни застроявания дори за селскостопански сгради в южната част на териториите. Те са предимно в северната част на селата и то най-вече жилищно строителство, казва арх. Грозева. Според нея новият ОУП ще даде добри възможностите за застрояване в селата, ще засили интереса към тях, както за живеене, така и за инвестиционни бизнес намерения.
Пространствата около близките села, където има жилищно строителство ще бъдат базирани като жилищни зони към Стара Загора. Те са заселени предимно с хора в активна възраст, които работят в областния град.

През 2022 г. Община Стара Загора ще възложи пътен проект за бул. Славянски като четирилентов булевард, който да се свърже с бул.България.
Бул. Славянски продължава в западна посока, като на практика е края на новия старозагорски квартал, който ще бъде разположен западно от кв. Три чучура -юг.
Изработен е планът за застрояване и регулация на новия квартал . Предстои планът да бъде обявен в Държавен вестник и също да се гласува в Общинския съвет.

 

Коментари към новината

Още новини от Строителство