Новини от област Стара Загора и България

Над 30 заведения излизат на протест срещу ковид мерките в Стара Загора

1170 27/01/2022 08:39 Икономика Бизнес
снимка: архив Дивидент
Над 30 заведения излизат на протест срещу ковид мерките в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Сдружението на заведенията в Стара Загора организира протест, който ще започне днес от 16 часа пред Областна администрация в Стара Загора. Исканията на протестиращите са за отпадане на намаленото работно време до 22:00 часа и изискването за работа при 50% капацитет на заведенията. Напомняме, че тези мерки бяха взети заради високата заболеваемост от ковид в Стара Загора.

Ресторантьорският и хотелиерският бизнес е един от най-пострадалите от ковид пандемията и постоянно затварян, в следствие на което фалираха много заведения и хотели, напомнят ресторантьорите .
„Въпреки, че въведоха всички необходими изисквания, като маски, зелени сертификати и т.н. терорът и геноцидът над този бизнес продължава, затова повече от 30 заведения от Стара Загора се включват в протеста. Получихме и подкрепа от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Стара Загора, които ще се присъединят към нас. В знак на убийството на този бизнес протестиращите ще носят черен ковчег, като символ на очакваните фалити на много обекти. Надяваме се областният управител на отмени тези мерки, защото иначе преминаваме към постоянни протестни действия и няма да изпълняваме заповедта.“, се казва в писмо на Сдружението да медиите.
Ето и пълният текст на писмото, изпратено от сдружението до областния управител:


От името на всички заведения и работници в бранша на област Стара Загора относно: Заповед РД-01-25/24.01.2022 г. в сила от 25.01.2022 г. издадена от РЗИ Стара Загора под контрола на Областния управител на област Стара Загора.
Ние, засегнатите от горепосочената Заповед най-настоятелно Ви молим да ни отговорите как да изпълним т.3 и т.4 от Вашата Заповед и как ще бъдем обещетени по изброените по-долу точки:
1. Как ще си заплатим изразходвата ел. енергия?
2. Как ще си внесем дължимите осигурителни вноски?
3. Как ще изплатим трудовото възнаграждение на работните си?
4. Как да задържим персонала?
5. Защо заплатихме за удължено работно време, а ни го съкращавате?
6. Защо инвестирахме в заведенията, а сега ни принуждавате да ги затворим?
7. Защо нас ни задължавате да притежаваме и изискваме зелен сертификат, а днес в Народното събрание си влязоха като войводи без да притежават такъв?
8. Защо в общинските и държавни предприятия и администрации не се изисква задължителен зелен сертификат на работещите?
За да изпълним Заповедта Ви, моля да ни отговорите как ще бъдем обезщетени по горепосочените точки от нас.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика