Новини от област Стара Загора и България

Депутатът Момчил Ненов: Нуждаем се спешно от механизъм за актуализация на цените в строителството

Депутатът Момчил Ненов: Нуждаем се спешно от механизъм за актуализация на цените в строителството
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ако не се намери начин цените по сключените договори да се актуализират, ще започне масово спиране на започнатите обекти

Ценовият скок на строителните материали застрашава редица договорени вече обществени или частни поръчки да останат неизпълнени. Причината е, че при увеличение на пазарните цени строителите не могат да ги предоговорят, а в същото време не могат да работят на загуба. Пред тях стои единствено възможността да развалят договора и съответно да не изпълнят поръчката.

Държавата трябва спешно да утвърди механизъм, чрез който цените по договорите, особено по обществените поръчки, да се актуализират автоматично, смята народният представител от БСП Момчил Ненов, който по образование е строителен инженер.

Момчил Ненов има и конкретно предложение за разрешаване на проблема, което ще предложи за разглеждане в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление..

Ако не се намери начин да се актуализират цените по вече сключените обществени поръчки, е напълно възможно много от започнатите обекти да останат недовършени, особено във ВиК сектора, където строителството често продължава 2 - 3 и повече години, предупреждава той.

Разговаряме с Момчил Ненов за възможностите, които имат парламентът и държавата,за да решат ценовия казус в сектор „Строителство“.

- Господин Ненов, има ли законов механизъм, чрез който държавата може да актуализира цените по сключените вече договори по обществени поръчки?
- Държавата трябва да намери такъв механизъм, чрез който цените по обществените поръчки да се актуализират автоматично в условията на инфлация. За мен правилната стъпка в това отношение е да започне, както в редица други страни, да издава ежемесечен или на всеки 3 месеца бюлетин за основните цени на строително-монтажните работи. По този начин цената ще може да се коригира спрямо движението на цената в бюлетина. На този етап подобен механизъм не съществува.

Сега сме изправени в такава ситуация, че с нарастващите цени на материалите, много проекти се спират и се замразяват, защото строителите казват, че не могат да ги изпълнят.

В публичните разходи анексите към договорите са нежелателни, защото стават уязвими страните, които са ги сключили. В момента няма начин, чрез който да се защитят новите цени чисто законодателно.

- Има ли случаи, в които изпълнителят на поръчката да се е отказал заради невъзможността да я изпълни на договорената цена?

- Има такъв казус в община Чирпан. Строителят се оттегля от ремонта на общинска детска градина, тъй като няма никаква печалба по предварително договорените цени. Ако той изпълни поръчката, няма да има никаква печалба и дори ще е на загуба.

- Какво трябва да направи парламента в този случай или ресорното министерство?
- Парламентът може да задължи МРРБ да издава този бюлетин. Например, в съседна Турция са решили въпроса така, че държавата издава подобен бюлетин на всеки 3 месеца и то разделен по райони. По този начин фирмите работят спокойно.

- Ще поставите ли на дневен ред този въпрос в парламента?
- Предстои ми разговор с колегите от ресорната комисия и ще предложа въпросът да бъде обсъден. Проблемът в скоро време ще избухне и ще доведе до масово спиране на поръчките в държавата.

- Ще продължи ли, според Вас, бумът в жилищното строителство?
- Като последствие от ковид кризата много хора със свободни професии се изнесоха от големите в по-малките градове на страната, дори в селата. Това са доста високо платени специалисти. Според мен, в ковид кризата се открива нова пазарна ниша. Тя е в областта на еднофамилното жилищно строителство.

- Много от хората във Вашата приемна поставиха въпроси, свързани с оръжейния комплекс „Арсенал“. Какво се случва там?
- В „Арсенал“ не се случва нищо необичайно. Като цяло компанията има поръчки, но не в тези обеми, които предполага целия нает персонал. По тази причина, тъй като електроенергията е скъпа, газът също, от комплекса движат само най-печелившите поръчки. По-специален режим на работа, безспорно налага и високата заболеваемост от ковид в момента.

Коментари към новината

Още новини от Строителство