Новини от област Стара Загора и България

„Музика без граници” представя концерта "Зимни разкази"

636 25/01/2022 12:12 Култура Сцени
Музика без граници” представя концерта Зимни разкази
Divident.€U Divident.€U

На 29 януари от 19 часа в залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ ще бъде представен концертът „Зимни разкази“ от бутиковата серия „Музика без граници”.

Сопраното Елена Мишинова и пианистът Мирослав Георгиев са избрали да срещнат почитателите на класическата музика с някои от непознатите камерни шедьоври на великите оперни композитори Винченцо Белини и Джузепе Верди.

„И двамата композитори са сред колосите на италианската опера, изтъкнати представители на стила белканто, но е интересно да се види е как този стил е пренесен в камерната им музика. Творбите на Белини са предимно лирични, задушевни; докато в творбите на Верди се усещат типичният му размах и витална енергия.

Пиесите за пиано които ще прозвучат, подчертават тези два различни характера на музиката, пречупени през стиловете на Дебюси и Лист. Всяка песен, всяка пиеса, разказва по свой начин различна история, но всички те са преживявания които обикновено преобладават през зимата: интимни моменти с близки хора пред огъня, или празнично веселие в голяма компания. „
Мирослав Георгиев

„През всички епохи камерната музика се е отличавала като музика за едно отбрано и елитно общество. От мадригалите на Клаудио Монтеверди и невероятните за времето си песни на Джезуалдо ди Веноза до класическите квартети на Хайдн и Моцарт, тя е заемала едно по-специално място в живота на всички онези, които не могат без класическата музика. Само преди сто години, най-големият радикал на XX век, Шьонберг облича музиката в "новата кожа" на атоналността и додекафонията. Той е вярвал, че тя е само за един много строго ограничен кръг на "просветени" хора. Аз пък вярвам, че живеем във време, в което камерната и всяка една друга музика трябва да бъде достъпна за всички и да ни обединява. В този смисъл искам програмата, която ще представим, да достигне до възможно най-много хора. Ние вече имаме нашия храм на класиката в операта, но не трябва да забравяме, че музиката не се изчерпва с това.“ – споделя Елена Мишинова

Елена Мишинова завършва Национално Училище за музикални и сценични изкуства "Проф. П. Владигеров" гр. Бургас, със специалност класическо пеене през 2013г. Дипломира се през 2017 г. в НМА "Проф. П. Владигеров" София със специалност класическо пеене при проф. Д-р Мария Белчева. Магистратурата си завършва през 2018г в НМА "Проф. П. Владигеров" София със специалност вокална педагогика при проф. Д-р Мария Белчева. Още като студент участва в концерти и спектакли с Академичен симфоничен оркестър, Симфониета Враца, Симфоничен оркестър Пазарджик, Държавна опера Стара Загора, Държавна опера Бургас, Държавна опера Русе. Работи като артист-солист в Държавна опера Русе през сезон 2018/19 г., където изиграва ролите: Адина от операта "Любовен еликсир"- Доницети, Мюзета от операта "Бохеми"- Пучини, Лиза от оперетата "Графиня Марица"- Калман. От 2019 г. е в състава на Държавна опера Стара Загора като артист- хорист. В репертоара и са ролите: Оскар от операта „Бал с маски“- Верди ,Джеси от операта "Махагони"- Куртвайл, Фраскита от операта "Кармен"- Бизе, Меда от операта "Траян в Тракия"- Катели. Печели: първа награда от Пети международен конкурс “Art Stars” Звезди на изкуството град Варна през 2019, първа, специална награда и стипендия от конкурс за българска музика "Върбан Върбанов" през 2012г., втора награда от конкурс за немска и австрийска музика гр. Бургас през 2013г., втора награда от конкурс "Романсиада" през 2016г., първа награда от конкурс "Art Stars Звезди на изкуството" гр. Варна през 2019г.

Мирослав Георгиев завършва Национална Музикална Академия „Проф. П. Владигеров” със специалност пиано, степен магистър, в класа на проф. Даниела Андонова, и специалност дирижиране в класа на проф. Ивайло Кринчев. През 2005 г. завършва и втора магистърска степен по пиано в Университета на Южна Флорида, САЩ. Благодарение на многобройните му контакти с артисти както от източната, така и от западната школа, Мирослав Георгиев получава задълбочени, комплексни познания по клавирна техника и интерпретация. В допълнение към това, значителният му опит в най-различни сфери на музиката (камерна музика, оркестрово дирижиране, съпровод и корепетиция, пеене и дори поп музика) му дава универсален поглед и разбиране на практически всички музикални епохи и стилове.
Мирослав Георгиев е носител на награди от национални и международни конкурси, между тях: „Албер Русел” – София, „Карл Филч” – Сибиу, „Димитър Ненов” – Разград и др. Активната му концертна дейност в последните години включва рецитали, концерти, записи и участия във фестивали в България, Австрия, Франция, Люксембург, САЩ и Бразилия, както като солист така и като участник в камерни състави, а също и като диригент. През 2002 г. Мирослав Георгиев изнася рецитал в къща-музей Дебюси, в Париж, като част от наградата за най-добро изпълнение на френска пиеса на конкурса „Албер Русел”. Работата му като солист, камерен музикант и корепетитор на най-различни инструменти и гласове заслужва признанието и възхитата както на публиката, така и на критика в Европа, САЩ и Бразилия.

Мирослав Георгиев прави дебюта си като диригент на голяма сцена през 2020 г. с представянето на камерните опери „Любов” и „Ревност” от Албена Врачанска на фестивала „Софийски музикални седмици”.

Коментари към новината

Още новини от Култура