Новини от област Стара Загора и България

Позиция

Живко Тодоров: Смяната на седалището на "Мини Марица-изток" е ненужен и скандален акт

Живко Тодоров: Смяната на седалището на Мини Марица-изток е ненужен и скандален акт
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

За мен смяната на седалището на „Мини Марица-изток“ е ненужен и скандален акт, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него този акт показва неглижиране на темата „Марица Изток“.
„Това ли е най-важното в момента? Разбирам, че има интрига кой да е директор на дружеството. Смятам, че този въпрос може да се реши по много по-лесен и безболезнен за хората начин. Защо трябва да се сменя седалището, когато искат да сменят директора?“, попита кметът.

„Седалището трябва да бъде в Раднево. „Мини Марица –изток“ е дала много на региона, на България. Цели селища са затрити там, историята се пази. Да се потъпче това и да се промени седалището на един комплекс, който е структуроопределящ за региона и държавата, за мен е скандално“, каза още Тодоров.

На въпроса какво мисли за напрежението у работниците от държавната централа, които наскоро изпратиха своя декларация до МЕ , БЕХ и други институции с искане за свикване на браншови съвет, кметът отговори, че всъщност напрежението у работниците и служителите е от дълго време - откакто се говори за зелена сделка.

Това е нормално, защото има неяснота какво ще се случва с тях. За съжаление с времето неяснотите стават все повече. Хората се притесняват дали ще имат работа, ще получат ли обезщетения, допълни кметът.

Аз също не зная нищо, макар че съм част от Консултативния съвет по зелената сделка като представител на Сдружението на общините, каза Тодоров.

Той припомни становището си относно бъдещето на комплекса „Марица Изток“ – комплексът да работи колкото е възможно по-дълго, да се използват технологии за улавяне на въглеродния диоксид, да се развиват индустриални зони в областния град и в другите общини, които от своя страна да привлекат нови инвеститори. 

Коментари към новината

Още новини от Икономика