Новини от област Стара Загора и България

Нинова спечели в съда срещу повишаването на цените на мобилните оператори

1013 11/01/2022 15:32 Икономика Бизнес
Нинова спечели в съда срещу повишаването на цените на мобилните оператори
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Министерство на икономиката и индустрията спечели на първа инстанция съдебното дело срещу мобилните оператори и намерението им да повишат цените по сключените договори със своите абонати. За това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Решението на Административния съд в София е да остави без уважение жалбата на „Теленор България“ срещу заповедта на икономическото министерство, с която беше забранено повишаването на абонаментните такси. То може да бъде обжалвано в едноседмичен срок пред ВАС.

В един от мотивите си мобилният оператор посочва пред съда, че „индексирането на цените по договорите с потребителите не представляват особено важен обществен интерес“. Точно този мотив съдът отхвърля.

„В момента повишаването на цените и натиска върху живота на хората представлява най-висок обществен интерес“, подчерта Корнелия Нинова. „Това е една малка победа в желанието ни да помогнем на българските граждани в тези трудни моменти от натиск, от нелоялни търговски практики, от опит някой да трупа печалби в трудните зимни месеци“, допълни тя.

Нинова се обърна към мобилните оператори, като ги посъветва да не повишават цените, докато тече съдебния процес. Повишаването на цените ще бъде незаконно заради заповедта, която е издадена от Министерството на икономиката и индустрията настоящото съдемно решение, посочи тя.

„Не пращайте на хората тези есемеси. Това е подвеждаща информация. Не ги тормозете с тези есемеси, с които внушавате, че вдигате цените. Не можете да го направите. Докато тече съдебния процес. Ние ще продължим същата политика. Защитата на потребителите става цел номер 1 на министерството на икономиката и индустрията“, подчерта Нинова.

Коментари към новината

Още новини от Икономика