Новини от област Стара Загора и България

Рекордно производство на електроенергия от 3,3 млн. МWh отчете ТЕЦ AES Гълъбово

Рекордно производство на електроенергия от 3,3 млн. МWh отчете ТЕЦ AES Гълъбово
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Произведеното количество електроенергия е най-голямото в историята на централата

Рекордно количество енергия произведе през 2021 г. ТЕЦ AES Гълъбово. 3,3 милиона MWh електроенергия генерира централата през изминалите 12 месеца. Произведеното от двата енергоблока на ТЕЦ AES Гълъбово електричество през 2021 г. е с 20% повече в сравнение с произведеното количество през 2020 г. и е най-голямото годишно производство от началото на търговската й експлоатация през 2011 г.

Така централата осигури над 9% от общата потребена електроенергия в България. Т.е. през 2021 г. всеки десети потребен киловатчас електроенергия е произведен от ТЕЦ AES Гълъбово, която използва само местни ресурси. Това за пореден път показва ключовата роля на ТЕЦ AES Гълъбово за енергийната сигурност на страната и за гарантиране на енергийните доставки за потребителите в България.
Само през месец декември 2021 г. 690-мегаватовата мощност осигури над 356 хиляди MWh електроенергия. Това е с близо 50% повече спрямо произведеното през месец ноември 2021 г. количество.

След успешно приключилите ремонти на двата блока на централата през 2021 г. ТЕЦ AES Гълъбово е в пълна готовност за работа при зимни условия. Централата работи в пълен синхрон с диспечерските графици на ЕСО за посрещане на нуждите на енергийната система в страната. Благодарение на технологичната си гъвкавост, централата помага на България да покрива изискванията на ENTSO-E за първично и вторично регулиране на електроенергийната система.

Коментари към новината

Още новини от Икономика