Новини от област Стара Загора и България

Проектът за инсинератор

Радослав Рибарски: Заводът за отпадъци в "Марица изток" ще отговаря на най-високите изисквания на ЕС

Радослав Рибарски
Радослав Рибарски: Заводът за отпадъци в Марица изток ще отговаря на най-високите изисквания на ЕС
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Радослав Рибарски е председател на Комисията по енергетика в Народното събрание и народен представител от „Продължаваме промяната“ от Старозагорски избирателен район.

През изминалата седмица стана ясно, че управляващите планират изграждане на завод за оползотворяване на отпадъци в комплекса „Марица изток“.

Попитахме Радослав Рибарски какво ще представлява този завод и какви са очакванията за екологичните последици за Старозагорски регион?

- Г-н Рибарски, миналата седмица стана ясно, че правителството планира изграждане на инсинератор за изгаряне на отпадъци в „Марица изток“. Какво ще представлява той?
- Технологиите за оползотворяване на отпадъците са много и различни. Тепърва ще разгледаме няколко варианта - дали ще е инсинератор, дали ще става утилизиране до метанол, дали ще бъде хибридна технология между въглища и отпадъци.

Искам да обърна внимание върху това, че Планът за възстановяване и устойчивост предопределя нетно декарбонизиране на района, в който се реализират проекти. Това означава, че сумарният, краен въглероден отпечатък на този проект, трябва да е по-нисък от досегашния за целия регион на „Марица изток“.

В случая става въпрос за скарно изгаряне на отпадъците с много прецизно пречистване. Крайният ефект в никакъв случай няма да бъде допълнително замърсяване. Завод за изгаряне на отпадъци не може да замести мощност във въглищна централа. Мощности, които генерират електрическа енергия като заводите за отпадъци са доста малки - от порядъка на 20-30 мегавата, в зависимост от използваната суровина и капацитета му.

- Решено ли е окончателно, че такъв завод ще се изгражда на територията на комплекса „Марица изток“?
- Ще бъде заложено проектното предложение да влезе в Плана за възстановяване. В комплекса се разглежда и вариантът за индустриално складиране на енергия, изграждане на индустриални батерии, които изискват голямо пространство. Това също е вариант за оптимизиране на предлагането на електрическа енергия в часове, в които има пикове.

Големите индустриални батерии могат да се включват в мрежата и да доставят енергия, която преди това е била складирана на ниските нива. Търси се решение тези производства да бъдат с минимален, дори никакъв екологичен ефект.

- Има ли гаранция, че един такъв завод ще е достатъчно сигурен, достатъчно модерен, за да не трови хората?
- Със сигурност можем да гарантираме, че заводът няма да замърсява околната среда и ще вървим към декарбонизация. Крайният ефект от изграждането на един такъв завод ще бъде драстично намаление на въглеродните и всякакви други емисии. Модерни заводи за отпадъци от такъв тип има в цял свят - дори в самия център на Виена, в Копенхаген, където върху котелното на завода за отпадъци е изградена ски писта. В момента се изгражда огромен, модерен завод за оползотворяване на отпадъци в Истанбул, както и най-големият в света – този в Дубай.

- Каква ще бъде ползата на регион Стара Загора от една такава инвестиция?
- Такива заводи на първо място предотвратяват екологични катастрофи, базирани на третирането и оползотворяването на отпадъци. Ние в момента използваме най-архаичния начин за оползотворяване на отпадъците, а именно депониране, заравяне. Никой не си дава сметка за вредата на сметищните газове, които се отделят от тези сметища.

Най-важното обаче е, че тези депа имат определен капацитет, те не са безкрайни. Капацитетът на голяма част от тях скоро ще бъде достигнат.

- Можете ли да гарантирате на хората от регион Стара Загора, че ще се запазят работните места в комплекса „Марица изток“?
- Би трябвало да се увеличат работещите в комплекса при реализиране на тези две производства и те да привлекат със себе си допълнителни инвестиции. Това включват предварителните ни планове.

Ще бъде разгледана и технология за производство на метанол от отпадъци, което става по напълно беземисионна технология. Все по-голяма част от Европа гледа към тази технология. Метанолът предоставя суровина за различни индустрии.

- Това означава ли, че заводът, който по план трябваше да бъде изграден край София, ще бъде изграден в „Марица изток“?
- Това тепърва ще се уточнява. Заводът за изгаряне на отпадъци в София е заложен с доста рестриктивни емисионни норми. За чистата работа на един такъв завод най-голямо отношение има суровината, която се подава. Крайно време е да започнем да мислим за разделно събиране на отпадъците. При механичното третиране на тези отпадъци ще има по-добро разделяне на рециклеруеми и нерицеклеруеми отпадъци.

- Пренасянето на софийския боклук до комплекса няма ли да оскъпява услугата?
- Обсъждат се варианти пренасянето да става по железопътен път, а това също ще създаде допълнителна заетост.

- Кога България ще върне коригирания План за възстановяване в ЕК?
- Нашата цел е това да се случи възможно най-скоро. Планираме до средата на месеца или до края му да има работен вариант на плана.

Коментари към новината

Още новини от Икономика