Новини от област Стара Загора и България

Ръст на заболелите

Стара Загора влезе в тъмночервената зона, ковид отделенията в региона са пълни

Стара Загора влезе в тъмночервената зона, ковид отделенията в региона са пълни
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

До края на седмицата в най-голямата болница в региона ще разкрият още 40 легла

Стара Загора вече е в тъмночервената зона по заболяемост от COVID-19. Ковид отделенията в болниците в региона са пълни, установи репортерска проверка на „Дивидент“.
В най-голямата болница в региона – УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“подготвят разкриване на нови 40 легла, тъй като броят на хоспитализациите нараства. От 78 налични легла, там са заети 64. В интензивно отделение на УМБАЛ има 9 души, от които 4 са интубирани.
Планираме да разкрием още 40 легла до края на седмицата, съобщи директорът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ –проф. Йовчо Йовчев. Предстои някои клиники да бъдат трансформирани в ковид отделения.

Имаме вече достатъчно опит, натрупан с лечението на ковид. „Моят съвет е всички пациенти с положителен ковид тест и някакви начални белодробни изменения да постъпват навреме за лечение в лечебните заведения, за да бъде ефективно лечението“, коментира проф. Йовчев. Той напомни, че през изминалите месеци много от хората са постъпвали късно за лечение, затова и при тях изходът е бил неблагоприятен.

В ковид отделението на болница „Берое“ в Стара Загора са настанени 20 пациенти, всички налични ковид легла са пълни. Трима болни са настанени в интензивния сектор. В лечебното заведение има и болни от ковид лекари и медицински сестри.
„Притеснен съм да не останем без медицински персонал в разгара на пандемията“, коментира за „Дивидент“ директорът на болница „Берое“ – проф. Кирил Добрев.
Той допълни, че „Омикрон“ в някои страни протича по-леко, но това действително са места с над 80% ваксинация. Как ще бъде в България с „Омикрон“ тепърва предстои да се разбере, допълни директорът на болница „Берое“.

В другата частна болница в Стара Загора – „Тракия“ ковид леглата са заети на 85%.
Ковид отделението в болницата в Гълъбово също е пълно. От 22 налични легла, там има само 1 свободно. 30% от случаите в болницата са тежки, съобщи за „Дивидент“ шефът на ковид отделението – д-р Красимира Стойкова.

Д-р Стойкова обръща внимание върху факта, че немалка част от пациентите освен в белия дроб са засегнати от поражения върху мозъка. „Пациенти изпадат в хиперактивност по време на заболяването, получават халюцинации и след това постепенно умират. Според мен това се дължи на засягане на мозъчното вещество по време на болестта. Това забелязваме в хода на лечението от декември насам и то предимно при възрастни пациенти“, коментира д-р Стойкова.
В ковид реанимацията на МБАЛ „Д-р Хр.Стамболски“ в Казанлък има 3 заети и 2 свободни легла.

Коментари към новината

Още новини от Здраве