Новини от област Стара Загора и България

Депутатите без сертификат ще си плащат сами тестовете при влизане в парламента

617 07/01/2022 17:14 Политика Власт
Депутатите без сертификат ще си плащат сами тестовете при влизане в парламента
Divident.€U Divident.€U

След повече от пет часа дебати Народното събрание реши влизането в парламентарните сгради да става само със зелен сертификат. Решението влиза в сила от 24 януари.
То бе прието без нито един глас против и само с 4 "въздържал се", но коалиционните партньори от "Има такъв народ" и депутатите от опозиционната "Възраждане" не участваха в нито едно от гласуванията на текстовете. Предложението бе внесено от "Продължаваме промяната".

Депутатите и посетителите на НС, както и служителите на администрацията и медиите ще бъдат допускани само след показване на документ за ваксинация, за преболедуване и за направен бърз антигенен тест до 48 часа преди това или до 72 часа, ако става дума PCR.
Народните представители, които нямат зелен сертификат, ще си плащат сами тестовете. Те ще са безплатни за сътрудниците на парламентарните групи, за служителите на администрацията на НС и на парламентарните комисии, както и за медиите, които отразяват работата на парламента.

От ДПС заявиха, че те няма да се възползват от възможността сътрудниците им да се тестват за сметка на бюджета на парламента и заявиха, че парламентарната група ще поеме тяхното заплащане. Според Йордан Цонев депутатите на движението са взели това решение, защото всички български граждани са равни. Именно с този аргумент Хасан Адемов направи предложение от името на групата цялата точка за безплатните тестове да отпадне, но то не бе прието.

Коментари към новината

Още новини от Политика