Новини от област Стара Загора и България

Комисията по енергетика обсъжда утре компенсациите за бизнеса заради скъпия ток

950 05/01/2022 16:23 Икономика Бизнес
Комисията по енергетика обсъжда утре компенсациите за бизнеса заради скъпия ток
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Да има ли таван на компенсациите ще обсъждат депутати, синдикати и работодатели

На първото си заседание за 2022 г. Комисията по енергетика в парламента ще обсъди дали да има или не таван компенсацията на бизнеса заради скъпия ток. Заседанието ще се проведе утре в 14,30 часа и ще се излъчва онлайн на сайта на парламента.
„Ще обсъдим двете предложения на Министерство на енергетиката в присъствието на работодателските организации, ЕРП-та, синдикатите, КЕВР и представители на БЕХ“, съобщи за Дивидент председателят на Комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски.
Той допълни, че неговото лично становище е, че трябва да има таван на компенсациите. В противен случай те могат да стигнат големи размери, а държавата не би могла да поеме такива суми.

Бизнесът настоява за отпадане на тавана на компенсациите. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.
По думите му, според заявеното от правителството, ще бъдат покрити разходи от по 129 лв. на мегаватчас, при очаквани цени от бизнеса от 184 лв.

„От предвидените 1,5 млрд. лв. помощ за потребителите , 350 милиона ще отидат за разпределителните мрежи, а около 200 - за топлофикациите. Остават 950 милиона, като 670 от тях ще са за първото тримесечие. Проблемът е в тавана на компенсациите, който е определен на 30% от крайната цена. Това прави тази формулировка за компенсиране неработеща за цени над 310 лева”, обясни Велев.
Той допълни, че е много вероятно цените за първото тримесечие за годината да бъдат далеч по-високи от предвиденото.

Коментари към новината

Още новини от Икономика