Новини от област Стара Загора и България

Старото сметище на Стара Загора става пасище след рекултивация

Старото сметище на Стара Загора става пасище след рекултивация
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Приключи техническата рекултивация на депото, предстои биологичната

Днес беше официално открито рекултивираното депо за твърди битови отпадъци в местността „Мандра баир“. На него са били трупани отпадъците на общината от 1973 г. до 2017 г.
„Приключиха основните дейности по техническата рекултивация на старото сметище. Целта е да се ограничат неблагоприятните въздействия на отпадъците върху околната среда“, разказа ръководителят на проекта и директор дирекция „Транспорт, чистота и екология“ Росица Копривчина. Тя обясни, че по време на дейностите са направени отводнителни канавки и дренажна система, които да отвеждат дъждовните води и инфилтрата. Това ще допринесе за предотвратяване на замърсяването на почвите и подземните води. 5 млн. тона отпадъци са били натрупани на сметището. Средно годишно община Стара Загора изхвърля 60 тона отпадъци, съобщи Копривчина.

Площта на рекултивираното сметище е 122 дка. Проектът „Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци на община Стара Загора“ включваше още изграждането на девет газови кладенци и статични станции за обезвреждане на сметищния газ чрез изгаряне на факел. „Предепонирани бяха 225 000 куб. метра отпадъци за оформяне на устойчиво тяло на депото. Всички отпадъци са запечатани с глинен пласт, земна маса и хумус“, обясни още Копривчина.

Реализираният проект допринася за значително намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух. Предвижда се през следващите месеци да се възложи и биологична рекултивация, с което нарушения терен ще се превърне в пасище.
Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2017 – 2020 г. Стойността на безвъзмездната помощ по проекта е 7 млн. 221 хил.лв. Тя покрива всички предвидени разходи за изпълнение на проекта.

През 2017 година в Стара Загора беше въведен в експлоатация „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“ в землището на село Ракитница като част от Регионалната система за управление на отпадъците в региона.
На събитието присъстваха още зам.-кметът инж. Янчо Калоянов, гл. архитект на община Стара Загора арх. Виктория Грозева, секретарят на местната администрация Делян Иванов, Валери Николов, представител на фирмата изпълнител „В и К Бунар“, експерти, гости и медии.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество