Новини от област Стара Загора и България

Цената на рибата скочи, скумрията – с 20 процента

11607 03/01/2022 16:45 Икономика Бизнес
Цената на рибата скочи, скумрията – с 20 процента
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

С близо 20% повиши цената си най-масовата риба у нас – скумрията. Чувствителен скок в цената бележат и останалите риби, съобщиха за „Дивидент“ от единственото по рода си у нас рибно тържище Fishland в Бургас. По-високата цена на морските и речни дарове се дължи отново на повишаването на цената на тока и останалите консумативи.

Рибното тържище в БургасВсяка година консумацията на риба в България се увеличава с около 5 - 10%. Има слабо покачване, но ръстът е стабилен, казват от ръководството на Fishland.
От бранша отчитат, че през 2021 г. Черно море у нас не е било много щедро на риба. „Излезе малко лефер, чернокоп, сафрид. Паламудът почти го нямаше“, казват рибарите.

Освен уловът на морски и океански риби, в България отглеждат различни видове риба в специално създадени ферми – от пъстърви до шарани и толстолоб. В страната ни вече е изградена и първата по рода си ферма за скариди.

През 2021 г. Рибната борса в Бургас е продала почти същото количество риба, както през предходните години, постигайки по-висок оборот заради по-високата цена на рибата.

Във Fishland предлагат около 100 вида риба. Заради затварянето на ресторантите интересът към по-екзотичните риби през 2021 г. е бил значително по-слаб.

Бургаската рибна борса Fishland е поела контрактите за доставка на шаран и сладководни риби по Никулден за редица големи търговски вериги като Кауфланд и Билла. Борсата в Бургас работи с над 30 български доставчици. При покупка на едро, тя предлага и най-ниска цена на рибата.

Fishland в Бургас беше открит през 2015 г. и е собственост на един от най-големите вносители и износители на риба в България - „Атлантик“ АД.
Инвестицията е в размер на 11,8 млн. лева, като от тях 4,5 млн. лв. са от еврофинансиране по ОП „Рибарство“.

Тържището разполага със 7 хладилни помещения, всяко с капацитет от 20 тона. Инвестицията включва още четири хладилни помещения с капацитет от по 500 т. В тях се складира стоката, която не е продадена през деня като прясна и охладена.
Fishland транспортира стоката с 20 хладилни камиона, които са на разположение на клиентите. Рибната борса използва зелена енергия, като се захранва от соларни панели, разположени на покрива ѝ.

Рибното тържище предлага по-високо ниво на търговия, тъй като риболовците и рибопреработвателите получват пряк контакт с консуматорите. По този начин се ликвидира една голяма част от посредниците и се елиминира сивия сектор в бранша, казват собствениците.
В основата на построяването на тържището стои основно продажбата на прясна и охладена риба, която да стига по-бързо до крайния клиент от първа ръка.

„Атлантик“ има няколко фабрики - във Варна, Созопол и Айтос за преработка на риба и рибни продукти, като 90% от производството им е за износ. Основната част от продукцията заминава за страните от Европейския съюз, а 10% за страни от Далечния Изток.

Коментари към новината

Още новини от Икономика