Новини от област Стара Загора и България

Иван Хиновски: Ще има ново поскъпване на природния газ до май

584 03/01/2022 14:08 Икономика Бизнес
Иван Хиновски: Ще има ново поскъпване на природния газ до май
Divident.€U Divident.€U

До април-май ще има допълнително покачване на цените на природния газ, след което се очаква успокояване на борсите за синьото гориво. Това каза пред БНТ във връзка с решението на КЕВР за 30% повишаване на цената на природния газ от 1 януари 2022 г. енергийният експерт Иван Хиновски.

Хиновски посочи, че ръстът на природния газ в Европа е много сериозен, но това е естествен ход, предизвикан по много причини - не са нагнетени достатъчни количества в газовите хранилища на Европа, събуждането на европейската индустрия след кризата от COVID-19, пренасяне на голяма част от производствата от Китай в Европа, ръстът на въглеродните емисии и замяната на редица въглищни с газови производства.

Енергийният експерт поясни, че редица фактори ще вдигат цената на газа още нагоре - Германия спря 5-хиляди мегавата ядрени мощности, Франция спира 50% от всички ядрени мощности за ремонти и пренареждане.
Хиновски прогнозира, че паралелно с рязкото търсене на природен газ ще се появи и дефицит на електроенергия на европейския пазар, който ще удари и България.
По думите му България има алтернативи - доставки на азерски газ и от Турция. Това са спешните мерки, които могат да бъдат постигнати до 2 години.

"България трябва да договори допълнителни количества природен газ - това е резервен коз във взаимоотношенията с Турция. България може да получи от Турция, която има свръхизлишъци на природен газ, сравнително по-евтин газ, отколкото доставките на газ от "Газпром", поясни експертът.
Иван Хиновски допълни още, че България има собствени ресурси на природен газ, които обаче страната не изследва.

Коментари към новината

Още новини от Икономика