Новини от област Стара Загора и България

Инвестиция

"Брадърс Комерс" инвестира около 10 млн. лева в първия етап на новата си база

2706 28/12/2021 11:38 Икономика
Брадърс Комерс инвестира около 10 млн. лева в първия етап на новата си база
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Проектът за нова база се оскъпява с около 30% заради ръста в цените на материалите

Старозагорската фирма за търговия с храни „Брадърс Комерс“ стартира през януари строителството на новата си логистична база в Стара Загора. Фирмата е собственик на магазини „Крес“ в Града на липите. Със своята разгърната площ от 17 500 кв.м. базата на "Брадърс Комерс" се нарежда сред най-мащабните в регион Стара Загора. Тя ще бъде разположена в бившия корпус 8 на ДЗУ, където предстои да се издигнат 3 етажа и да се увеличат значително наличните площи.
Собствениците разполагат със строително разрешение, както и с архитектурен план, дело на старозагорския архитект Стоян Влайков.
Изпълнител на проекта е старозагорската строителна компания „Лесо“.

Проектът за нова логистична база на „Брадърс Комерс“ беше готов още през 2018 година, но се забави във времето заради обстоятелства, свързани с непредвидени ангажименти по инфраструктурата на имота, както и заради кризата с  коронавируса, коментира съсобственикът във фирмата Георги Георгиев. 

Преди 2 години собствениците предвиждаха за новата логистична база инвестиция в размер на около 12 млн.лева. Сега обаче са наясно, че проектът ще се оскъпи най-малко с 30% заради скока в цените на тока, на строителните материали и на всички консумативи.
На първи етап в изграждането на базата, който включва груб строеж и изграждане на хладилни помещения ще бъдат инвестирани между 6-10 млн.лева, казва Георги Георгиев.

Нов тип търговия Чрез новата си логистична база двамата собственици на „Брадърс Комерс“ – братята Георги и Теньо Георгиеви се надяват да разработят нов, различен модел на търговия на едро. Той се крепи на философията, че търговията е успешна тогава, когато е успешен бизнеса на партньорите.

Старозагорската компания снабдява с продукти стотици заведения за хранене в страната. Затова е наела шеф готвачи с международен опит. Те помагат за работата на заведенията, които снабдява с продукти „Брадърс Комерс“. По време на пандемията фирмата бележи спад от работата си със заведенията, тъй като кризата засяга най-много точно тази част на бизнеса. Затова пък успява да разшири през 2020 година наетите складове в страната. Днес „Брадърс Комерс“ има 2 склада в Стара Загора, както и складове в Бургас, Пловдив, София и Смолян.

Логистичната база Офис площите в новата логистична база ще бъдат с площ от 5 000 кв.м. Предвижда се отпред да бъде разположен магазин на фирмата, както и ресторант. Освен за обичайното си предназначение, ресторантът ще се използва и за обучение на готвачи, тъй като се предвижда кулинарна академия. Търговската част, складовите помещения и изложбените площи заемат съществена част от новия обект.
На практика, базата ни ще бъде шоурум за търговия на едро. От тук ще могат да пазаруват многобройните фирми, обслужвани от „Брадърс Комерс“, казва Георгиев. Планът включва също изграждане на подземни гаражи.
Старозагорската фирма обслужва и близо 12 000 обекта в страната. Тя развива търговия на едро и дребно с месо, риба, месни и млечни продукти, замразени и консервирани зеленчуци, пакетирани храни, подправки, като поддържания от нея асортимент надхвърля 16 000 продукта. Обслужваните обекти на фирмата в Бургас вече са над 400. Между тях са утвърдени хранителни вериги по Черноморието като „ Болеро“ и „Анет“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика