Новини от област Стара Загора и България

Компенсации за около 1,5 млрд. лева до края на март предлага Министерство на енергетиката

363 21/12/2021 15:00 Икономика Бизнес
Компенсации за около 1,5 млрд. лева до края на март предлага Министерство на енергетиката
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Министърът на енергетиката Александър Николов представи проекта пред журналисти

Значителен спад на цената на електроенергията се очаква през пролетта на 2022 година. Това гласят анализите на Министерството на енергетиката, заяви на брифинг, посветен на предстоящите компенсации към бизнеса заради цените на енергийните ресурси, енергийният министър Александър Николов.

"След март ефективността на производството на електроенергия от слънце нараства значително. Също така расте производството от ВЕИ на вятър. Заради снеготопенето се повишава и добивът от водноелектрическите централи", каза Николов.

Най-важното обаче е друго, подчерта министърът - енергийните дружества в България са стабилни и конкурентоспособни. И даде пример - потреблението на ток у нас се е повишило с 4% за година, а производството с цели 15% и тепърва расте, като причината за това е интеграцията ни с европейския енергиен пазар и експорта на енергия.

Компенсации на обща стойност 1.5 млрд. лв., които да действат до края на м. март 2022 г. предлага Министерството на енергетиката в защита на потребителите от високите енергийни цени. 
Планирано е новите мерки, които надграждат програмата на служебното правителство за компенсиране на бизнеса, да обхващат също и потребителите на природен газ на битовия пазар, както и електроразпределителните дружества за технологичните им разходи. Предстои Министерският съвет да вземе решение за мерките и те да бъдат нотифицирани пред Европейската комисия.

Програмата за компенсации е доразработена по начин, който осигурява възможно най-широк социален ефект от прилагането й, запазване на конкурентоспособността на икономиката и възможности за бъдещ растеж, каза министърът.
Компенсациите за бизнеса за м. декември се изчисляват като 75% от разликата между базовата цена 185.59 лв/мвтч и реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на БНЕБ за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена за м. юли 2021 г. Този вид подпомагане на бизнеса е на обща стойност около 940 млн. лв. до края на периода.
Схемата за подпомагане на мрежовите оператори за технологичните им разходи е на обща стойност 350 млн. лв. По думите на министър Николов, това ще предотврати натрупването на допълнителен дефицит в системата, който иначе би трябвало да бъде платен от всички потребители.

Коментари към новината

Още новини от Икономика