Новини от област Стара Загора и България

Мерки

Радослав Рибарски: Без мораториум поскъпването на тока за бита е 12%

876 19/12/2021 09:48 Общество България
Радослав Рибарски: Без мораториум поскъпването на тока за бита е 12%
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ако решението за мораториум върху цените на тока не беше взето, поскъпването на тока за битовите потребители щеше да бъде с около 11-12% в зависимост от електроразпределителните дружества. Това каза в сутрешния блок на btv председателят на Временната комисия за енергийната криза Радослав Рибарски. Според него замразяването на цената на тока със задна дата – от януари 2021 г е нямало как да се случи. Тогава натрупаният тарифен дефицит от дружествата по веригата ще е още по-голям, допълни той. Идеята за мораториум има ясен диапазон, който стартира от 16 декември до 31 март 2022 г.

Токът и парното за крайните потребители според Рибарски трябва да поскъпнат само след сериозен анализ.
Според него е необяснима разликата между цените на парното в София и Пловдив, например. И двете дружества са на газ, но в едното цените на парното трябва да нараснат с 30% , а в другото- едва с 3%.
На въпрос защо мораториумът важи за всички – за пенсионери и за тези, които са заможни и разполагат с джакузи, например, Рибарски отговори, че на този етап страната няма определение за енергийна бедност. Ако съществуваше такова, щяхме да имаме възможност да видим кой има нужда да бъде подпомогнат и кой ползва неефективно електрическата енергия.

Затова предстои да се направи анализ каква е възможността за по-евтина енергия, какви са възможностите за обиране на различни маржове по веригата, кой би трябвало да бъде компенсиран и как, допълни Рибарски.
В следващите месеци ще се разгледа и възможността за компенсация на небитовите потребители, съобщи председателят на Комисията по енергийна криза.
Според него мораториумът действително е крайна мярка, тя е взета от НС, съобразена е с изискването на Брюксел за държавна помощ. Предстои създаване на редовна комисия по енергетика. Едно от нещата, които ще бъдат засегнати в комисията са технологичните загуби на електроразпределителните дружества, които да купуват ел.енергията от регулиран пазар, където цените са 3-4 пъти по-евтини.

Коментари към новината

Още новини от Общество