Новини от област Стара Загора и България

Лечение и спорт

Тракийският университет открива Център по хипотерапия за деца

1452 17/12/2021 15:35 Спорт Стара Загора
Тракийският университет открива Център по хипотерапия за деца
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

В средата на следващата година Тракийският университет ще открие Център по хипотерапия за деца, който ще бъде разположен в Конната база на университета.
За целта се подготвят специалисти от различни области, които да окажат помощ при възстановяването най-вече на децата в тежката ситуация с коронавируса.
Заедно с това, в университета ще се обучават специалисти, които да придобият всички необходими умения в областта на хипотерапията.

Хипотерапията е ефективна лечебна физкултура, при която основното средство е общуването с конете и ездата. От края на 50-те години на 20 век започват да я използват при психични и неврологични заболявания, а 50 страни в Европа и Северна Америка имат центрове за лечебна конна езда. Общуването с конете дава устойчив положителен емоционален фон, който сам по себе си е целебен.

„Много от малчуганите вече имат проблеми с гръбначния стълб, както и психически проблеми заради трудната ситуация в ковид пандемията. Целта е да им помогнем да се възстановят и да се радват на общуването с конете“, каза за Divident.EU ректорът на Тракийския университет – доц. Добри Ярков.
Той допълва, че центърът ще бъде на високо професионално ниво. Тракийският университет е мултидисциплинарен и разполага с над 200 специалности. Много от преподавателите имат опит от чужбина в областта на хипотерапията.
В новата дейност ще се включат специалисти от различни области.

Ще бъде набавена и модерна апаратура. Сега Конната база на университета разполага с 17 коне. Ще се закупят още - предимно такива, които са подходящи за работата с децата.
Новата база ще се насочи и към създаване на всички необходими условия за яздене и обучение на деца от различни възрасти.
„Стара Загора беше люлката на конния спорт в България, ще възстановим тези традиции“, казва доц. Ярков.

Повече подробности за новите проекти в Тракийския университет ще научите утре в интервюто на "Дивидент Медиа" с ректора -доц. Добри Ярков.

Коментари към новината

Още новини от Спорт