Новини от област Стара Загора и България

Американската търговска камара отличи най-активните дарители в борбата срещу COVID-19

718 17/12/2021 00:36 Икономика Бизнес
Американската търговска камара отличи най-активните дарители в борбата срещу COVID-19
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Общият брой събрани средства от дарения надхвърли 1 млн. лева

Фонд „Обдинени срещу COVID-19” бе отличен за Проект на годината от Борда на директорите на Американската търговска камара в България. Това се случи вчера по време на Годишната среща на членовете на Камарата с посланика на Съединените американски щати у нас Н. Пр. Херо Мустафа. На събитието присъстваха над 100 представители на компании-членове на камарата. Събитието се проведе в Балната зала на Гранд Хотел Милениум София.

В присъствието на посланик Мустафа и президентът на Американската камара Оливие Маркет отделни стилни статуетки бяха връчени на всеки от представителите на трите организации, които допринесоха най-много за успеха на общия дарителски фонд: Дора Стрезова, изпълнителен директор на „Кока-Кола България“, Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“ и Красимир Ненов, изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.


Проектът-победител – „Обединени срещу COVID-19" В периода между април и май 2020 г. Български дарителски форум (БДФ), Фондация „Америка за България“, Посолство на САЩ у нас и Американската търговска камара в България осъществиха благотворителна кампания по събиране на средства за най-засегнатите групи от коронавируса у нас. Той бе наречен „Обединени срещу COVID-19“. Общият обем събрани средства бе за 1 006 475 лева, които бяха дарени от 40 дарители – компании, фондации и отделни личности.

По време на кампанията бяха получени заявки за 693 проекта, като 112 бяха подкрепени. Помощта достигна до близо 700 000 души в цяла България.

С тази специална награда Бордът на директорите на Камарата изразява своята искрена признателност към тези компании и организации от членовете, които допринесоха в най-значима степен за финансирането на „Обединени срещу COVID-19». По изчисления на Камарата близо 80% от общия обем от дарения във Фонда са направени от нейни членове или отделни личности.


Награди AmChampions Американската търговска камара в България взе решение за учредяване на наградите „AmChampion”, за да може да отличи най-активните свои членове, чиято работа е допринесла за развитието на Камарата, за постигане на общи цели и  подобряване на бизнес климата у нас.
Сред целите на наградите са признание и благодарност за активност на членовете през изминал период. Поради пандемията връчените вчера награди са за дейността на членовете и организацията през 2020 г.

Критериите на подбор включват количествени измерители с различна тежест, които оценяват дейността на членовете по отношение на няколко индикатора. За структуриране на критериите бе почерпен опит от други Американски камари в Европа, както се базира на собствен анализ. Сред индикаторите са: участие в разработване на позиции и становища, активни съ-председателите на комитети, финансов принос, публикуване на съдържание на комуникационната платформа и др.


Победителите по категории Победител в категория „Малко и средна компания“ е „HR Consulting Partners“. Наградата бе връчена от Георги Александров, член на Борда на директорите и председател на комитет „Изследвания, иновации и стартъпи“ на Йоана Йорданова, управляващ партньор на компанията.

Компанията е основана през 2017 г. и е фокусирана в наемане на персонал, управление на работодателска марка, уелнес програми и др. Член е на камарата от 2020 г., като другият управляващ партньор е Златина Кушкиева, която има дългогодишен опит като съпредседател на комитет „Човешки капитал и образование“ на камарата (като член на висшето ръководство на други членове на организацията).

Другите номинирани в категорията са Американски университет в България, който е бил активен на събития, комитети и публикации и Адвокатска кантора „Боянов и Ко“, които допринесоха за предложението на Камарата за Национална стратегия за изкуствен интелект през 2020 г.


Победител в категория „Корпоративни членове“ е адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“. Наградата връчи Оливие Маркет, президент на Камарата на Николай Цветанов, управляващ партньор на дружеството.

Още с основаването си през 1990 „Пенков, Марков и партньори“ е едно от водещите адвокатски кантори у нас. Членове са на LEX MUNDI – световната асоциация на независимите адвокатски кантори. Член е на Американската камара от 2007 г. и има значим принос за нейните позиции и становища. През 2020 г. те допринесоха с още позиции, работа в комитети и събития.

Другите номинирани в категорията са Colliers International Bulgaria и Хилтън София.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика