Новини от област Стара Загора и България

По-големи разходи

Старозагорското ВиК пред фалит, иска увеличение на цената на водата с 60 ст.

1688 09/12/2021 13:26 Икономика Бизнес
Старозагорското ВиК пред фалит, иска увеличение на цената на водата с 60 ст.
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Очаква се след Нова година старозагорци да плащат за вода по 2,60 лв/ кубик

Големият ръст на цената на ел.енергията през последните месеци изправи ВиК дружествата пред фалит. Има такива, които са пред спиране на ел. енергията поради закъснение при плащането на сметките си за ток, като просрочените задължения на ВиК дружествата за ток в страната надхвърлят 12 млн. лева. Това съобщи председателят на Съюза на ВиК операторите - Ангел Престойски.

Инж. Румен Райков, директор на ВиК - Ст. ЗагораНапример, разходите на ток на старозагорското ВиК дружество в момента стигат 60% от общите му разходи. „На този етап едва отделяме пари за заплати на работещите във ВиК – Стара Загора, които сме намалили до минимум. В дружеството работят 680 души“, съобщи за Divident.EU директорът на ВиК – Стара Загора – инж. Румен Райков. Той допълни, че ако това положение продължи още 1-2 месеца, има опасност от дружеството да фалира.

Ако преди старозагорското ВиК е плащало за ток под 600 000 лева на месец, то сега плаща 1,9 млн. лева. Все още не е получена и помощта от страна на държавата от обещаните 110 лв/ мВтч. Дори и с тях обаче старозагорското дружество няма да получи облекчение на финансовото си състояние.

По тази причина от старозагорското ВиК настояват пред КЕВР за увеличение на цената на водата с 50-60 ст./кубик, тоест ако сега старозагорци плащат 2,01 лв/ кубик, то след Нова година се очаква да плащат 2,50 - 2,60 лв./кубик.

Увеличението на цената на водата в отделните райони на страната след Нова година ще бъде различно в зависимост от това доколко е енергоемко съответното дружество. Някои от ВиК дружествата добиват водата чрез помпи, дълбоки сондажи или пък направо я разпределят от язовирите.

Старозагорското ВиК дружество е сред тези, които имат най-висок разход на ток в страната и са най-засегнати от проблема, защото водата при нас се добива по помпажен път.

През годините старозагорското ВиК е направило редица инвестиции, за да намали разходите си за ток и да увеличи енергийната си ефективност. Сред тях са смяна на голяма част от помпените агрегати, честотно регулиране на големите помпи, както и изграждане на фотоволтаичен парк от 500 мегавата. Част от мерките са и мини вецовете, в които инвестира дружеството, както и когенерацията в пречиствателните станции.

Загубите на вода във водоснабдителен район Стара Загора са около 53%. Преди години те бяха стигнали до 91%, припомнят от ръководството на старозагорското ВиК.
Благодарение на предприетите мерки и реализираната инвестиция, беше решен и проблемът с водния режим в Старозагорско. Проблемът с нуждата от електроенергия за довеждане на водата, обаче, остава.

Коментари към новината

Още новини от Икономика