Новини от област Стара Загора и България

Инж. Димчо Радев, ЮИДП: Липсата на дървесина е резултат от дългосрочната криза в горския сектор

1402 07/12/2021 12:49 Общество България
инж. Димчо Радев
Инж. Димчо Радев, ЮИДП: Липсата на дървесина е резултат от дългосрочната криза в горския сектор
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Очаква се средният ръст в цената на дървесината да бъде около около 15-20%

Инж. Димчо Радев е директор на Югоизточно държавно предприятие от 8 месеца. В професионалния си път е минал през всички възможни нива, свързани с горите. Работил е в отделните структури на ЮИДП, управлявал е и частен бизнес. Територията на ЮИДП е близо една четвърт от територията на страната. Предприятието обхваща 32 горски структури, от които 5 ловни стопанства на територията на 5 административни области – Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас и Хасково.

Разговаряме с инж.Радев за състоянието на горите, перспективите пред ЮИДП и причините за липса на достатъчно дървесина на пазара.

- Господин Радев, успя ли ЮИДП да изпълни производствената си програма, свързана с добива на дървесина?
- В момента сме на около 92% изпълнение на годишния си план, който включва добив на 907 000 куб.м дървесина. Основната ни цел е задоволяване нуждите на местното население. Предоставили сме около 200 000 куб.м дървесина на хората, покрили сме нуждите на около 25 - 30 000 семейства.

- Факт е обаче, че липсва дървесина на пазара и цената ѝ се увеличава. На какво се дължи това?
- Липсата на дървесина в последните месеци е резултат от дългосрочната криза в горския сектор. Факт е, че спекулативно цените скочиха нагоре, че липсва дървесина на пазара. Тази липса се дължи на много фактори, на които никой не обръщаше внимание през годините. През 2021 година кризата стана неизбежна. На световния пазар дървесината поскъпна значително, което засили износа. Липсва около 1 млн. куб.м дървесина и това се чувства осезателно. Причините са няколко – на първо място се затегна контрола върху незаконния добив и продажбата на дървесина. Втори фактор е, че темповете за добив на дървесина не вървят ритмично, това води също до криза. Трети фактор е износа, стимулиран от ръста на цената на дървесината на международните пазари. Фактор също е, че чрез едни изкуствени показатели, които се въведоха за плътността на дървесината, ние реално отчитаме добив, който е изкуствено завишен. В България прирастът на дървесина е огромен – той се движи между 13-14 млн. куб.м. дървесина. Ние оползотворяваме едва 40% от него.

- Ще продължи ли кризата с дървесината?
- Аз очаквам, че ще успеем да овладеем тази криза поне на територията на ЮИДП.

- Ще има ли дърва за огрев в нашия Югоизточен район?
- Гарантирам, че ще предоставим достатъчно количество дърва за огрев и моля хората да не се презапасяват, това не е необходимо. Задачата на кметовете и кметствата е така да балансират разпределянето на дървесината по населени места, че да не се допуска презапасяване.

- С колко ще се увеличи цената на дървесината?
- Ще увеличим цената на дървесината през 2022 г, тъй като нямаме друга алтернатива. Става въпрос за увеличение между 15-20%, а на определени места с по-малко от 5%. Гледаме да няма конюнктурни разлики, така че да не се създават възможности за спекула.

- Каква е равносметката от пожарите, избухнали на територията на ЮИДП през изминаващата година?
- Като цяло отчитаме понижение на броя на пожарите. За тази година те са 47, като за сравнение ще кажа че през 2020 г. са били 149. Засегнатите площи от пожари тази година са от порядъка на 4 400 дка, а през миналата година – 37 000 дка. Преобладават върховите пожари, които са бушували в 80 дка гори - това, на практика са гори, които са унищожени на 100%. За сравнение, през миналата година имахме 10 пъти повече върхови пожари.

Засегнатите иглолистни гори са около 950 дка, а широколистните – около 2300 дка. Около 380 дка са опожарените смесени гори. Служителите на ЮИДП се включиха активно в тежкия пожар край Твърдица, който избухна на територията на общински гори. Участвахме в гасенето и на останалите пожари на територията на предприятието.

За нас, като държавна структура, е без значение чия собственост са горите. Нашата цел е да се включваме навсякъде и да помагаме на противопожарните служби, за да се овладеят стихиите. Преди 50-60 г. тези гори са залесявани с труда и средствата на цялото общество. При нас се включват служители на всички нива в гасенето на пожарите, включително от държавното управление.

- От какво най-често се предизвикват пожарите?
- Най-често пожарите се предизвикват от човешка грешка, от небрежност. Има и умишлени палежи. 38 от възникналите през тази година пожари на територията на предприятието се дължат именно на човешка небрежност.

- Какъв е планът на ЮИДП за залесяване до края на годината?
- През 2021 г. имаме планирани за залесяване 3939 дка, от които сме залесили през пролетта около 2 800 дка. Останалата площ се залесява в момента. Ще успеем да изпълним плана си. Най-големи площи за залесяване имаме на територията на Ямбол, Стара Загора, Чирпан. Надяваме се в рамките на 2-3 години да възстановим горите на местата, в които имаше най-големи пожари.

Стараем се да залесяваме с видове, които дават добри показатели. През последните години иглолистните ни насаждения намаляха, поизтощиха се. Идеята, която лансирам, е горите да бъдат възстановени в максимална степен. Това е изключително важно и за да не се окаже икономиката ни в колапс. Както знаете, на наша територия се намират 2 големи предприятия от сектора – „Кастамону България“ и „Кроношпан“.

- Кои са основните задачи, които стоят пред Вас като директор на ЮИДП?
- Най-важният приоритет в работата ми е да стабилизирам финансовото състояние на предприятието, така че да имаме възможност да увеличим доходите на хората, които работят и които упражняват тази професия. Винаги сме изоставали финансово от други отрасли. Тази цел ще постигна с редица последователни действия.

Всички директори ще се запознаят с концепцията ми за развитие на предприятието. Изискването ми към тях е да прилагаме максимално възможността за алтернативни дейности, които бяхме забравили през годините в горския отрасъл. Необходимо е да имаме мащабен подход и да не разчитаме само на дърводобива.Трябва да се издържаме добре без помощта на държавата, управлявайки правилно горските ресурси.

- Какво е финансовото състояние на предприятието?
- ЮИДП е на печалба. Предстои и преструктуриране в ЮИДП. Необходимо е да се оптимизират максимално добре структурите. Назначенията, които вървяха по политическа линия, трябва да бъдат спрени. Тази професия се работи със сърце и душа.

- Какво включва инвестиционната програма на ЮИДП?
- В основата на инвестиционната ни програма е създаването на нови гори, интензивни горски култури, развитие на горските ни разсадници за производство на фиданки. Разбира се, инвестираме и в поддържане на базите си, строителство, ремонти, създаване на горски пътища. В ловните стопанства предвиждаме да създадем една или две бази за първична обработка на дивеч.

Коментари към новината

Още новини от Общество