Новини от област Стара Загора и България

Прокуратурата предаде на съд британеца от катастрофата с убития мотоциклетист

Прокуратурата предаде на съд британеца от катастрофата с убития мотоциклетист
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Окръжна прокуратура-Стара Загора предаде на съд британският гражданин, който на 3 октомври при шофиране под въздействието на наркотици и забранен ляв завой предизвика катастрофа, в която загина мотоциклетист.

Ще припомним, че автомобилът, шофиран от британския поданик А.А. и мотоциклетистът навлизат в кръстовището на ул. "Ген. Столетов" запазно от ГПЧЕ "Ромен Ролан" при червен светофар, като британецът прави ляв завой, опитвайки се да влезе срещу движението по еднопосочната ул. "Цар Иван Шишман". От удара мотоциклетът с 42-годишния му водач излизат от уличното платно и връхлитат върху трима пешеходци, които в същото време са чакали светването на зелен светофар, за да пресекат. В резултат на удара мотоциклетистът умира почти веднага, а двама от пешеходците получават сериозни наранявания.

Делото е внесено в съда два месеца след извършването на деянието, се посочва в прессъобщение на Апелативна прокуратура Пловдив.

Обвиняемият А.А. напуска местопроизшествието, като побягва в посока парк "5 октомври", където се опитва да се укрие. В парка обаче трима младежи успяват да го настигнат, идентифицират и задържат, след което той е предаден от органите на полицията.

При тестването му с техническо средство е отчетен положителен резултат за употреба на наркотични вещества.

28-годишният британец е предаден на съд за престъпление по чл. 343 ал.4 от Наказателния кодекс - за това, че е причинил по непредпазливост смъртта на Г. М., на 42 г.. и средни телесни повреди на А. А. на 16 г., и Р. В. на 53 г. Деянието е извършено след употреба на наркотични вещества и А.А. е избягал от местопроизшествието. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години.

По делото са разпитани като свидетели повече от тридесет лица, изготвени са множество експертизи. Предстои Окръжен съд - Стара Загора да насрочи разпоредително заседание.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред