Новини от област Стара Загора и България

Ген. Мутафчийски: Възможни са рестрикции към България заради ниската ваксинация

Ген. Мутафчийски: Възможни са рестрикции към България заради ниската ваксинация
Divident.€U Divident.€U

Възможно е да се посъветват гражданите на останалите държави да избягват пътувания до България, каза ген. Мутафчийски

Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас, коментира в сутрешния блок на БНТ  ръководителят на бившия Национален оперативен щаб и   началник на ВМА – ген.майор Венцислав Мутафчийски. Според него въпреки правото на свободно придвижване на гражданите, е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.
Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания.

„Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация.” - изтъкна Мутафчийски.
Над 90% от пациентите, лекувани от ковид във ВМА са неваксинирани, уточни той.

Имунизирането на милиарди хора по целия свят е безпрецедентно и е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни, коментира още проф. Мутафчийски.
Към момента във ВМА няма свободни интензивни легла. В лечебното заведение са настанени 168 пациенти с COVID. 71 от тях са в интензивно отделение. От лечебното заведение дават информация към "Бърза помощ" за заетоста на леглата на всеки три часа.

До 2-3 седмици се очаква да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините, коментира още бившият ръководител на НОЩ.
Според него каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно.
Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче това означава, че щамът влияе по-лошо на човешкия организъм.

Коментари към новината

Още новини от Здраве