Новини от област Стара Загора и България

Пред нова вълна на коронавируса?

Проф. Кантарджиев: Минимална е вероятността ваксините да не действат при новата мутация

проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Кантарджиев: Минимална е вероятността ваксините да не действат при новата мутация
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

България има договор с Pfizer за доставка на нови ваксини при мутация на вируса

Най-вероятно ваксините пазят и от новия вариант на COVID -19 – Омикрон. В момента се правят изследвания, но вероятността да няма защита от ваксините срещу новия вариант на коронавируса е много малка, каза в сутрешния блок на btv изтъкнатият епидемиолог, учен с международно признание и бивш член на НОЩ – проф. Тодор Кантарджиев.

Той посъветва хората, които се колебаят да си поставят ваксина, да я поставят. България има договор с Pfizer, че ако стане нова мутация на вируса, нашата страна в рамките на 100 дни ще получи нови ваксини, съобщи ученият.
Кантарджиев  допълни, че България трябва да затегне мерките и на границата, тъй като новият вариант на вируса вече е констатиран в Белгия, Великобритания, Германия, Чехия и др. страни. Освен това се разпространява много бързо. Посъветва лабораториите бързо да се изпращат материали за секвениране в Националната лаборатория - положителни PCR проби, за да бъде хванат навреме новия вариант на вируса и у нас.
Омикрон е с около 50 мутации, като 30 около тях са в S протеина на шипчето. Това плаши специалистите и се правят изследвания, за да се види дали сегашните ваксини пазят и дали ако си боледувал, няма да се разболееш пак, допълни проф.Кантарджиев.

Световната здравна организация и ECDC aлармира за регистрирането на нов вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка. За първи път е докладван от СЗО на 24 ноември. Първият епидемиологично доказан случай датира от 9 ноември в Ботсвана. След спешна среща на техническата консултативна група към СЗО за еволюцията на вируса, новият вариант е поместен в групата на вариантите с особено значение VOC (Variant of Concern) и е означен с буквата Омикрон от гръцката азбука.
Вариантът притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега докладваните случай на Омикрон над 30 мутации (от общо 56) са локализирани в S гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката. Първоначалните данни сочат повишен риск от повторна инфекция с този вариант, в сравнение с други особено значими варианти. Буди притеснения бързо растящият брой на новите случаи във всички провинции на Южна Африка.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве