Новини от област Стара Загора и България

Чирпан търси модерна концепция за недовършения културен дом

770 23/11/2021 21:09 Култура Сцени
Чирпан търси модерна концепция за недовършения културен дом
Divident.€U Divident.€U

Яворовите празници ще бъдат началото на съвместни инициативи между община Чирпан и Старозагорската опера

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов и директорът на Държавната опера – Стара Загора Огнян Драганов обсъдиха експериментален проект, който да съсредоточи обществен интерес към бъдеща модерна архитектурна концепция за недостроената от миналия век сграда за културен дом. Възникна идеята в сградата да се представи грандиозния спектакъл
„Атила“ от Джузепе Верди.

„Коментирахме с оперно изкуство да поставим началото на края на този недовършен обект. Най-подходящото време ще е следващото лято. Същевременно трябва да стартира и публично обсъждане на евентуален проект на модерна енергоефективна сграда. Тя трябва да обедини потребности и възможности с визия и дизайн и да се превърне в европейско място за културни и обществени събития. Да е гордост за чирпанлии“, допълни Крачолов. Общинското ръководство се надява скоро да приключи техническото обследване на сградата, забавено заради пандемията.

Яворовите празници ще са добро начало за съвместни инициативи между община Чирпан и Старозагорската опера. Кметът Крачолов, зам.-кметът Гергана Микова и директорът на хуманитарната дирекция Ангелина Паскалева разговаряха с ръководителя на Старозагорската опера за традиционните чествания на почит към големия български поет, драматург и революционер Пейо К. Яворов и участия в празничния календар на общината.
Чирпанлии и гостите на града ще бъдат зрители още в януарските Яворови дни на оперния концерт „Пролет през есента“, след като се запали огъня на поезията, а през м. септември публиката ще се радва на изпълненията на Балета на Старозагорската опера и на изключителната оратория „Моление“ с режисьор Огнян Драганов и диригент Старозагорският Митрополит Киприан.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура