Новини от област Стара Загора и България

Валентин Николов: Печалбата на БЕХ е увеличена 6 пъти за една година

Валентин Николов: Печалбата на БЕХ е увеличена 6 пъти за една година
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Печалбата на БЕХ е увеличена 6 пъти за последната година. Тя е нараснала от 135 млн. лева през миналата година на 722 млн. лева. Това каза в сутрешния блок на bTV доскорошният директор на холдинга – Валентин Николов. Той подчерта, че има оздравяване на дружествата от БЕХ и е създадена програма за оптимизиране.

Николов съобщи още, че ръководството на БЕХ е подписало Меморандум с американски строители с емисионни инвестиции в България, като по този начин е създало перспектива през БЕХ да се направят инвестиции в страната, включително за 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй.

Според Николов българската енергетика не е в колапс. „Ако сме в колапс как изнасяме над 2000 мегавата ел. енергия на час? Тогава енергетиката на другите държави, които купуват от нас в какво състояние е?“ , попита той.

„Ние сме единствената държава в региона, в която въглищните централи работят на пълна мощност. В другите държави те са затворени, а в Сърбия централите са на ниво, на което бяха българските централи през 1990 г.

Проблемът с цената на тока е регионален, не е в България. Ние изнасяме ел. енергия и покриваме дефицитите в региона. България направи пазарно обединение с Румъния и с Гърция. Няма как цената на ел. енергията да е висока в съседните държави, а тук да е ниска“, посочи Валентин Николов.

Той беше отстранен от поста директор на БЕХ след назначението на нови членове в борда на холдинга, чийто състав нарасна от 5 на 9 души. Още в първия работен ден, след като бяха вписани в Търговския регистър – 15 ноември, назначените от служебния кабинет нови членове на БЕХ са взели решение да отстранят Николов като изпълнителен директор.

Дружеството ще се ръководи само от Иван Андреев, който е от старите членове на борда на холдинга, назначени в края на мандата на ГЕРБ. Валентин Николов остава в борда на дружеството.

Коментари към новината

Още новини от Икономика