Новини от област Стара Загора и България

От 26 ноември

Фестивалът за опера и балет в Стара Загора с петдесет и първо издание

361 17/11/2021 16:40 Култура Сцени
Фестивалът за опера и балет в Стара Загора с петдесет и първо издание
Divident.€U Divident.€U

От 26 ноември до 10 декември Стара Загора е столица на операта и балета с премиери, гастроли, майсторски клас, книги и изложби. Фестивалът на оперното и балетното изкуство /ФОБИ/ – Стара Загора е първият специализиран форум за опера и балет в България. Създаден е през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година преименуван като Фестивал на оперното и балетното изкуство. От 1974 до 1989 година в неговите рамки се провежда Националният преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след 1989 г. и пожарът през 1991 г. довеждат до три прекъсвания на фестивала през 1990, 2010 и 2013 година.

Втора поредна година организаторите на фестивала са изправени пред сложното предизвикателство Ковид-19. И ако през 2020 година фестивалното издание в последния момент беше отменено, то сега неговото провеждане е гарантирано от ясно определения регламент за достъп в залата на Старозагорската опера. Публиката ще бъде допускана срещу представен сертификат за ваксиниране. Почитателите на операта и балета, които нямат ваксина, могат да се възползват от безплатната услуга за антигенен тест. Неговата валидност е 48 часа. Зрителите с представен сертификат за PCR тест, направен до 72 часа преди събитието, също ще бъдат допускани в залата.

Откриването на фестивала, на 26 и 27 ноември, е с два премиерни спектакъла на Вердиевия шедьовър “Бал с маски”. Режисьорът Славчо Николов подхожда с респект и уважение към благодатната творческа задача за поставянето на една от най-зрелите творби на великия законодател в оперното изкуство.
Художникът на постановката Каталин Йонеску-Арборе допълва, че се фокусира върху мистериозната и тайна любов между Амелия и Рикардо и срещата с Улрика. Позлатените маски и орнаменти се съчетават с ярко оцветени керамични фрагменти и големи и дълги тъмни пера. И всички те са поставени върху червени костюми, единственият цвят, който изпъква в мрака на времето и пространството. В действителност повечето периоди от нашия живот са покрити от някои въображаеми маски, за да ни предпазят от възможни бедствия. А цветовете винаги ни разказват историята.
Премиерата е с посвещение на 80 годишнината на Евдокия Здравкова-Хорозова, оставила ярка диря в историята на оперните театри в Русе и Стара Загора.

Държавна опера-Стара Загора е одобрена и сертифицирана като БЕЗОПАСНА СРЕДА от Центъра за изпитване и европейска сертификация /ЦИЕС/
При провеждането на събитията ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки!

Коментари към новината

Още новини от Култура