Новини от област Стара Загора и България

Парламентарни избори 14 ноември 2021 г.

Атанас Михнев, „Продължаваме Промяната“: Планирам да върнем 1000 млади семейства в родната Стара Загора

Атанас Михнев,  Продължаваме Промяната : Планирам да върнем 1000 млади семейства в родната Стара Загора
Парламентарни избори 2021 Парламентарни избори 2021

Атанас Михнев е втори в листата с кандидати за народни представители в Стара Загора на Коалиция „Продължаваме Промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев. Макар и само на 30 години, той има богат обществен опит и е сред младите хора, които успешно са стартирали собствен бизнес.

Управлява две ИТ компании, в които работи с екип от 20 души - млади, амбициозни хора. Казва, че не е трудно за човек на неговата възраст да успее в България и ако стане депутат, има план как да върне поне 1000 млади семейства в родната Стара Загора. За да се случи това обаче, трябва да се създаде подходяща среда.

Старозагорци познават Атанас още като ученик в Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ с участието му в Детския парламент и в Младежкия общински съвет, на който е бил председател. След гимназията завършва Американския университет в Благоевград, където председателства Студентския съвет. Бил е младежки делегат на ООН през 2009 - 2010 г.

- Господин Михнев, защо след толкова успешни бизнес проекти избрахте да влезете в политиката?
- Всичко е много просто. Ако всичко беше наред, както казва Кирил Петков, изобщо нямаше да се хванем на това хоро. Повечето от нас, които сме кандидат-депутати от листата на „Продължаваме промяната“, правим лична и бизнес стъпка назад, тръгвайки към Народното събрание. Ние обаче имаме шанс да променим нещата в държавата, да спрем кражбите и да дадем по-големи възможности на хората чрез нови инвестиции и по-добра бизнес среда.

Моята цел е, когато приключим работата си в политиката, всичките ми съученици, които вече си задават въпроса дали да не се върнат в Стара Загора, да се решат да го направят. А това ще стане, ако заплатите тук не са ниски като в момента и има добра среда за живот. Ако живееш в беден град, няма как да се чувстваш добре, дори да си заможен човек. Докато България расте, Стара Загора обеднява и това е официална статистика. Искам градът да просперира.

Аз мога да посоча поне 10 фирми от областта на високите технологии в София, създадени от старозагорци. Те са отишли да работят в столицата, защото тук няма среда. Със създаването на правилната среда, ще върнем успелите старозагорци обратно в родния им град.

Стара Загора има много конкурентни предимства. Потенциалът на региона е голям, но не е реализиран. Първите стъпки ги направиха Асен и Кирил като служебни министри. Ние обещаваме както активно се е работило 4 месеца, така да се работи и занапред.

- На 30 години имате две ИТ компании. Какво представлява бизнесът Ви?
- След дипломирането си работих за голяма корпорация. След като завърших Харвардския курс по икономика, който водят Кирил и Асен, се присъединих към основаващия екип на компания, която разработва софтуер за управление на адвокатски кантори. Втората компания, която създадох заедно със старозагорец, прави софтуер за банки, който идентифицира пране на пари в банкови транзакции. Ще обясня каква е ролята на тези продукти. Например, ако банката беше ползвала нашия софтуер в онзи случай, при който човек изтегли 60 млн. лв. в сакове за магистрала „Хемус“, то този софтуер веднага щеше да хване тази транзакция като потенциален риск за пране на пари, източване и т.н. Софтуерът е разработен от екип от 14 души и искам да подчертая, че половината от тях са от Стара Загора.

Покрай ковид кризата се върнах в Стара Загора, защото необходимостта от офис на ИТ компаниите не е толкова голяма. За няколко месеца, в които съм в родния град, започнах да откривам тук все повече възможности за развитие.

- Лесно ли е за един млад човек да стартира собствен бизнес в България?
- Много е лесно, когато имаш подходяща среда. За да градиш бизнес, трябва да имаш клиенти. Клиентът трябва да извади от джоба си пари и да купи твоите продукти. Хората в Стара Загора обаче не се чувстват комфортно да купуват, тъй като не вярват, че утре ще бъде по-добре от днес. Затова една от първите ни задачи ще бъде с действия и конкретни решения да върнем вярата на хората, че утрешния ден ще бъде по-добър.

По този начин ще просперира малкият ресторант, рекламната агенция, дигиталната компания, ИТ фирмата.

- Може ли да стане Стара Загора наистина привлекателна за ИТ сектора?
- Хората, които се занимават с ИТ предприемачество са като точици на картата - единият има продуктова фирма, другият произвежда софтуери на автомобилната индустрия, третият има дигитална агенция. Моята визия за Стара Загора означава да свържем точките в една работеща фигура. Има страхотни фирми в Стара Загора с потенциал да бъдат глобални лидери.

- Как да привлечем големите ИТ компании в Стара Загора?
- Първата стъпка е да не им искаме подкупи, да не ги вкарваме в бавни и тежки административни процедури, да не назначаваме хора на възлови позиции, свързани с инвестициите, които дори не говорят английски.

Бизнес се прави от хора, които са еднородни и чиито интереси са в една посока. Когато имаме различно ниво на мислене и различни цели, няма как да се случи синергията между бизнеса и политиците на един град. Когато инвеститорите видят, че имат насреща си сериозни хора, че няма административни пречки, те сами ще дойдат. Формулата е процесите да се управляват от кадърни, млади хора, които не крадат, имат добра ценностна система.

- Наскоро представихте идея за привличане на нови инвестиции в Стара Загора. Какво представлява тя?
- Тази идея е част от идеята за свързване на точки и конкурентни предимства - част от икономическата теория на Майкъл Портър за клъстерите, която Кирил Петков и Асен Василев преподават в тези Харвардски курсове. Според нея, за да развием един регион, първо трябва да погледнем конкурентните му предимства. Това най-вече включва човешкия потенциал. Ако ние тук имаме производствени традиции и история в проектирането на електронни устройства, в производство на твърди дискови устройства, това означава, че този човешки потенциал е наше конкурентно предимство.
Идеята е привлечем в Стара Загора технологични компании, които биха дошли при нас ако бъдат адекватно поканени.
В Стара Загора сме имали 10 000 души, заети в областта на електрониката. Пак бихме могли да ги имаме…

- Какви мерки трябва да предприеме държавата, за да подпомогне малкия бизнес, който изпитва сериозни трудности заради ковид кризата и високата цена на тока?
- Първият сигнал трябва да бъде на ниво послание от държавата. Посланието трябва да бъде „Не губете надежда“. Искаме да направим дефиниция за енергийни помощи за предприятията, второто е регулация на цената на тока. Държавата има механизъм чрез КЕВР да регулира цените. Имаме механизъм да свалим цената на тока, необходима е спешна намеса от страна на държавата в посока енергийни помощи.

- Каква ще бъде личната Ви кауза, ако станете депутат?
- Личната ми кауза ще бъде да имаме поне два нови завода тук, единият в областта на електрониката и да върнем поне 1000 млади семейства в Стара Загора. Желанието ми е увеличим средната работна заплата до 2024 г. с 50%. Това ще се случи като следствие от мерките, които ще наложим - да спрем кражбите, да направим административната реформа, да създадем по-добра бизнес среда.

Така че моят призив е „Гласувай и промени България с бюлетина 25“!

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари към новината

Още новини от Политика