Новини от област Стара Загора и България

Парламентарни избори 14 ноември 2021 г.

Д-р Тунджай Йозтюрк: Трябва единна надпартийна национална здравна стратегия

Д-р Тунджай Йозтюрк: Трябва единна надпартийна национална здравна стратегия
Парламентарни избори 2021 Парламентарни избори 2021

ДПС е твърдо за демонополизация на Здравната каса, по-голяма прозрачност и качество

- Д-р Йозтюрк, България е на последно място по брой ваксинирани срещу COVID-19 в Европа. На какво се дължи това, според Вас?
- За съжаление, сте напълно права, че страната ни в момента е на последно място в Европа по брой ваксинирани лица, което задълбочава здравната криза, в която се намираме вече повече от година.

Като лекар считам, че това е най-важната криза в момента, защото по-важно от здравето няма. С нея трябва да се справим днес и сега. Става въпрос за невидим враг, пораженията от който обаче са повече от видими.

Изгубихме хиляди човешки животи, което продължава и днес. Непрекъснато си задаваме въпроса „защо?“. Защо, след като разполагаме с достатъчно ваксини, които вместо да използваме, започнахме да подаряваме и препродаваме, а може и след време да се наложи да ги бракуваме?

Като лекар казвам, че ваксината остава единственият разработен към момента, доказано превантивен медицински продукт, помагащ за по-леко преболедуване, по-малко хоспитализирани и починали, а и науката е доказала това. Все още продължава разработването на таргетни терапии, насочени към вируса.

Причините да сме в дъното по брой ваксинирани и на челно място по смъртност са комплексни. На първо място е дезинформацията, която цари от началото на Ковид кризата, следвана от недостатъчното включване на експертите с научно доказани факти, поднесени на разбираем за по-голяма част от обществото език. Неизвестното винаги е плашило хората. Малкото лични примери, които бяха дадени на обществото от управляващото към настоящия момент служебно правителство, но и от претендиращите да участват в управлението на страната след предстоящите избори в неделя си оказа своето влияние.

Несериозното отношение и на част от политиците към ваксинационния процес доведе до несериозно отношение и на част от обществото към ваксинирането. За наше огромно съжаление това бе по-голямата част от обществото, което е силно поляризирано, благодарение на водената политика на отрицанието, на противопоставянето, на разделението и на езика на омразата.

С грижа за здравето и живота на нашите сънародници ние от ДПС дадохме личен пример чрез публично ваксиниране на представители на нашата партия. Аз съм и преболедувал и съм с поставени две дози РНК ваксини. За съжаление обаче, много хора не успяха да дочакат ваксините. Много хора загубиха близък човек в борбата с вируса, и аз съм един от тях…

- Какви грешки допусна страната ни при овладяване на ковид пандемията?
- Най-голямата грешка е в това, че не сме единни като нация, дори и при застрашаваща живота и здравето на всички нас световна заплаха. При правилна стратегия, базирана на достатъчна и достоверна информация, и ние можехме да бъдем сред европейските държави с над 75-80% ваксинирано население, но уви! Успяхме отново да изкривим дебата.

Бяха пропилени в бездействие изключително ценни месеци. През лятото ние от ДПС предупреждавахме, че трябва да се подготвим и да предприемем мерки за очакваната към края септември четвърта вълна, но нямаше чуваемост. Цели семейства станаха жертва на вируса. Загубихме и много колеги, както и изключително ценен медицински персонал!

Колегите, които днес са в ковид отделенията и реанимациите на болниците, изнемогват, но въпреки това продължават да работят в много тежки условия. Освен с болестта, се налага да се борят и с проблеми като: недостиг на кислород, недостиг на легла и недостиг на медицински и немедицински персонал.

Ако бяхме достатъчно дисциплинирани да спазваме противоепидемичните мерки и да достигнем средноевропейските нива на ваксинирано население, бихме облекчили натиска, на който е подложена в момента здравната ни система и колегите медици, работещи в нея. Най-важното е, че щяхме да спасим много човешки животи!

Ние от ДПС разчитаме изключително много на активността на експертите да разпространяват повече научно доказана информация за ползата от ваксините, тъй като, за да се справим с пандемията, е необходимо драстично увеличаване на броя на ваксинираните у нас.

- В последното НС Вие бяхте член на Комисията по здравеопазване. Какво успя да свърши комисията за този кратък период от време и какво предстои?
- Най-същественото нещо, което успяхме да направим, беше актуализацията на бюджета на НЗОК с идеята да бъдат осигурени средства за справяне с Ковид-19 кризата. Предстоят много предизвикателства пред членовете на следващите Комисии по здравеопазване в НС. Необходима ни е единна надпартийна национална здравна стратегия, зад която да застанат всички политически партии.

- Кои са най-важните реформи в системата на здравеопазване, които са залегнали в Програмата на ДПС?
- В програмата на ДПС в сектор „здравеопазване“ има ясно изразени приоритети от десетилетия. Един от най-важните проблеми на здравната ни система, както се е оказа и при настоящата пандемия, е свързан с човешкият фактор и това е недостигът на човешки ресурс. Трябва да се направи всичко възможно младите хора да са достатъчно мотивирани, за да останат да специализират и да работят в България. Необходимо е специализациите да бъдат максимално улеснени и добре финансово мотивирани, както е в другите европейски държави. Трябва да бъдат възстановени структурните връзки в системата на междуболничната, извънболничната и спешната помощ, за да функционират те като единна система. Изключително важни са промоцията на здравето, профилактиката и превенцията на заболяванията, продължителното лечение, хосписите, ранната диагностика на социално значимите заболявания и преодоляването на териториалните дисбаланси в системата, за да има неограничен достъп до адекватна здравна грижа.

- Трябва ли болниците да бъдат търговски дружества?
- Напоследък всички промени в здравната система се извършват на парче, включително и електронното здравеопазване. Българските пациенти имат правото в европейска България да се преглеждат и лекуват в болници с високотехнологично, иновативно оборудване и отлични битови условия.

Болниците трябва да могат спокойно да извършват диагностично-лечебната си дейност, която им е основна функция, без значение от юридическият им статут. Дали болниците да бъдат търговски дружества, общински, държавни, частни с източници за финансиране т.е. МЗ, община, НЗОК, частно, смесено и т.н., са въпроси, които трябва да бъдат разглеждани комплексно в контекста на единната надпартийна национална здравна стратегия. По отношение на финансирането обаче сме твърдо за демонополизация на здравната каса за по-голяма прозрачност и качество, чрез финансиране от повече от един източници.

- Какви трябва да бъдат мерките спрямо най-бедните хора в България, предвид непрекъснато растящите цени на тока и храните?
- В последното Народно събрание депутатите от парламентарната група на ДПС участвахме много активно в актуализацията на бюджета на НЗОК, на ДОО, както и на държавния бюджет във връзка с пандемията Ковид-19. Тези тежки за държавата времена бяха очаквани и именно поради тази причина ние предложихме редица мерки в бюджета за справяне с финансовите последствия от кризата.

Бюджетът на НЗОК беше увеличен с над 100 млн. лв. По предложение на ДПС бяха гласувани по 120 лв. допълнително към пенсиите на всички български пенсионери за месеците октомври, ноември и декември, като те трябва да бъдат и актуализирани с дата 25 декември 2021 г. Осигурени бяха още 100 млн. лв. за българските общини, 85 млн. лв. за земеделските производители, 70 млн. лв. за туристическия бранш, 15 млн. лв. за университетите, 40 млн. за пътническите превози, 15 млн. лв. за отдалечените райони за подобряване на пътническите услуги, 60 млн. лв. за авиопревозвачите, с цел подкрепа за българските граждани и за бизнеса.
Друг е въпросът дали служебното правителство в лицето на служебните министри осигурява адекватно заложените в бюджета средства на бизнеса и на хората от първа линия.

Заложената от нашите кандидати за президент и вицепрезидент Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова нова национална цел а именно достигането на средноевропейските доходи ще бъде най-работещата мярка в средносрочен и дългосрочен план. А планът на ДПС за ускорено догонващо икономическо развитие на страната е гарант за това.

В краткосрочен план управляващите днес трябва да изпълнят задълженията си към българските граждани и да осигурят на най-уязвимите от тях нормалното преминаване през кризите и инфлацията чрез политическа воля и смелост.

- Кои ще бъдат Вашите ангажименти като кандидат – депутат от Старозагорски избирателен район?
- Като лична кауза се ангажирам да имам еднакво отговорно отношение към всички потребности на региона и към проблемите на хората. Високотехнологично и иновативно здравеопазване, ориентирано към нуждите на работодателите и на бизнеса образование, запазване на региона като енергийното сърце на страната и съхраняване на максимална трудова заетост на работещите в маришкия басейн, както и създаване и развитие на индустриални зони в региона са част от тези потребности.

В съответствие с целта за постигане на климатичен неутралитет на ЕС до 2050 г. по ефективен и справедлив начин, идеята е Механизмът за справедлив преход да се съсредоточи върху онези региони и сектори, които са най-засегнати от прехода чрез икономическата диверсификация на териториите, които са най-засегнати от климатичния преход и се характеризират с активен въгледобивен сектор, какъвто регион е старозагорският.

В контекста на това ние, представителите на ДПС, ще работим за:

  • Запазване на максимален брой работни места.
  • Устойчиво зелено ориентиране на ключови сектори с потенциал за ускорен растеж.
  • Повече инвестиции в нашите райони и повече работни места, особено за младите хора.
  • Развитие на модерно, иновативно и дигитализирано земеделие със справедливи доходи за фермерите и грижа за околната среда.
  • Фермерство и биоземеделие с много по-висока принадена стойност, производство на чисти и достъпни храни за всеки гражданин.
  • Финансиране на енергоспестяващи програми - по-малко енергийни разходи за домакинствата.
  • Финансиране на трансформацията на губещи, вредни и нискокачествени производства в по-модерни и чисти такива, както и безплатни обучителни програми за преквалификация и нови умения за високоплатен труд за хората.
  • По-здравословна околна среда и начин на живот.

Нека не забравяме, че ние от Движението за права и свободи имаме Програма за ускорено развитие, в която сме разработили възможностите за развитие на страната и перспективите пред България в контекста на новото време, в което живеем – време на дигитализация, на бързо развиващ се свят и постоянно изискваща нововъведения икономика.

Растежът на страната ни е възможен така, както е възможно и справянето със настоящите кризи – здравна, социална и икономическа, но трябва да има диалог за постигане на единомислие по основните приоритети за страната от политиците. Докато имаме нарушен диалог между хора, институции, политически партии, няма скоро да се справим с кризите.

Линията, която ние от ДПС следваме, е именно на възстановяване на този диалог, за да се започне с решаване проблемите на страната.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари към новината

Още новини от Политика